skład / składniki
metoda gotowania
udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dopraw kurczaka solą i czarnym pieprzem ze wszystkich stron.
wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i ułóż udka z kurczaka smaż mięso na złoty kolor z każdej strony przez 5 minut na średnim ogniu. Ułóż smażone udka z kurczaka w osobnej misce i przykryj folią, aby się nie ochłodziły.
pieczarki dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie pokrój na 4 kawałki na średnie kawałki.
czosnek obrać, umyć i posiekać za pomocą prasy lub po prostu drobno posiekać nożem.
na tej samej patelni, na której smażono mięso, dodaj posiekany czosnek. Dusić na małym ogniu do charakterystycznego zapachu przez minutę i dodać do niego pokrojone pieczarki. Smaż grzyby na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż zmiękną i wyparuje płyn spod grzybów.
dodaj bulion z kurczaka na patelnię (można go zastąpić mięsem) i dobrze wymieszaj.
wlej również śmietanę na patelnię i delikatnie podgrzej wszystko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj sos śmietanowy przez 5 minut.
zetrzyj parmezan na drobnej tarce i dodaj również do patelni. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
posmakuj sosu i dopraw solą lub pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba.
przenieś udka z kurczaka z powrotem na patelnię, polewając je przygotowanym sosem śmietanowym. Przykryj patelnię i gotuj mięso z grzybami przez kolejne 5-7 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Odstaw naczynie na chwilę.
smażone udka z kurczaka z pieczarkami w śmietanie są gotowe! Udekoruj naczynie świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki na wierzchu i możesz podać! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g