kurczak z pieczarkami w śmietanie

niesamowicie delikatny kurczak w sosie grzybowym! Kurczak z pieczarkami w śmietanie to idealne danie na obiad. Delikatny, przewiewny sos na bazie kwaśnej śmietany i charakterystyczny grzybowy smak zaskakująco harmonizują z dietetycznym mięsem z kurczaka. A ostry, pikantny zapach czosnku sprawia, że to danie jest jeszcze bardziej apetyczne i atrakcyjne.
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

udka z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dopraw kurczaka solą i czarnym pieprzem ze wszystkich stron.

wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i ułóż udka z kurczaka smaż mięso na złoty kolor z każdej strony przez 5 minut na średnim ogniu. Ułóż smażone udka z kurczaka w osobnej misce i przykryj folią, aby się nie ochłodziły.

pieczarki dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie pokrój na 4 kawałki na średnie kawałki.

czosnek obrać, umyć i posiekać za pomocą prasy lub po prostu drobno posiekać nożem.

na tej samej patelni, na której smażono mięso, dodaj posiekany czosnek. Dusić na małym ogniu do charakterystycznego zapachu przez minutę i dodać do niego pokrojone pieczarki. Smaż grzyby na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż zmiękną i wyparuje płyn spod grzybów.

dodaj bulion z kurczaka na patelnię (można go zastąpić mięsem) i dobrze wymieszaj.

wlej również śmietanę na patelnię i delikatnie podgrzej wszystko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj sos śmietanowy przez 5 minut.

zetrzyj parmezan na drobnej tarce i dodaj również do patelni. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

posmakuj sosu i dopraw solą lub pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba.

przenieś udka z kurczaka z powrotem na patelnię, polewając je przygotowanym sosem śmietanowym. Przykryj patelnię i gotuj mięso z grzybami przez kolejne 5-7 minut. Zdejmij patelnię z ognia. Odstaw naczynie na chwilę.

smażone udka z kurczaka z pieczarkami w śmietanie są gotowe! Udekoruj naczynie świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki na wierzchu i możesz podać! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy