kotlety z pieczarkami chude

jasne, niesamowicie smaczne, pożywne i zdrowe! Kotlety z grzybami i ryżem są niesamowicie apetyczne! Z pewnością przypadną do gustu dorosłym i dzieciom. Świetna opcja na Chudy stół. Przygotuj je na lunch lub kolację, zachwyć bliskich prawdziwą ucztą.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 67 % 28 g
198 kcal
IG: 4 / 57 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć chude kotlety z pieczarkami? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz ryż w zimnej wodzie. Wyślij do małego rondla lub rondla i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie całkowicie ugotowany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Pieczarki umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie musisz posiekać grzyby. Możesz to zrobić ręcznie, siekając je drobno lub uderzając blenderem lub przepuszczając przez maszynkę do mięsa. Do robienia kotletów zwykle używam blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel pieczarki tak, aby pozostały małe kawałki, nie należy ich mielić, aż będą tłuczone ziemniaki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem podgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Wyślij grzyby i cebulę do smażenia. Na dużym ogniu odparuj płyn i mieszając gotuj, aż pojawi się złoty odcień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij ryż i smażone grzyby z cebulą do głębokiego pojemnika. Sól do smaku, pieprz i dodaj ulubione przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mąkę do powstałej masy. Możesz potrzebować trochę więcej lub mniej mąki niż wskazano w przepisie. Zależy to od jakości mąki i ilości odparowanej cieczy podczas smażenia grzybów. Skoncentruj się na konsystencji mięsa mielonego. Masa nie powinna być zbyt płynna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj małe placki tej samej wielkości. Obtocz je w bułce tartej ze wszystkich stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smaż kotlety na umiarkowanym ogniu, aż pojawi się apetyczny złoty odcień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kotlety są pyszne na ciepło i na zimno.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Soczyste i niesamowicie apetyczne!

istnieje inny sposób gotowania pieczarek na kotlety. Grzyby można gotować do miękkości w wodzie, a następnie pokroić na małe kawałki i dodać do ryżu. Tylko w tym przypadku należy pamiętać, że gotowane pieczarki zawierają dużo płynu i będziesz potrzebować więcej mąki do przygotowania mięsa mielonego. 

podawaj gotowe kotlety ze świeżymi warzywami i wszelkiego rodzaju sałatkami.

smacznego!

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal / 100g

Podobne przepisy