skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć chude kotlety z pieczarkami? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście.
Krok 2:
Opłucz ryż w zimnej wodzie. Wyślij do małego rondla lub rondla i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie całkowicie ugotowany.
Krok 3:
Obierz cebulę i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Pieczarki umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.
Krok 4:
Następnie musisz posiekać grzyby. Możesz to zrobić ręcznie, siekając je drobno lub uderzając blenderem lub przepuszczając przez maszynkę do mięsa. Do robienia kotletów zwykle używam blendera.
Krok 5:
Zmiel pieczarki tak, aby pozostały małe kawałki, nie należy ich mielić, aż będą tłuczone ziemniaki.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem podgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju roślinnego. Wyślij grzyby i cebulę do smażenia. Na dużym ogniu odparuj płyn i mieszając gotuj, aż pojawi się złoty odcień.
Krok 7:
Wyślij ryż i smażone grzyby z cebulą do głębokiego pojemnika. Sól do smaku, pieprz i dodaj ulubione przyprawy.
Krok 8:
Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj mąkę do powstałej masy. Możesz potrzebować trochę więcej lub mniej mąki niż wskazano w przepisie. Zależy to od jakości mąki i ilości odparowanej cieczy podczas smażenia grzybów. Skoncentruj się na konsystencji mięsa mielonego. Masa nie powinna być zbyt płynna.
Krok 10:
Uformuj małe placki tej samej wielkości. Obtocz je w bułce tartej ze wszystkich stron.
Krok 11:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smaż kotlety na umiarkowanym ogniu, aż pojawi się apetyczny złoty odcień.
Krok 12:
Odwróć i usmaż z drugiej strony.
Krok 13:
Kotlety są pyszne na ciepło i na zimno.
Krok 14:
Soczyste i niesamowicie apetyczne!
istnieje inny sposób gotowania pieczarek na kotlety. Grzyby można gotować do miękkości w wodzie, a następnie pokroić na małe kawałki i dodać do ryżu. Tylko w tym przypadku należy pamiętać, że gotowane pieczarki zawierają dużo płynu i będziesz potrzebować więcej mąki do przygotowania mięsa mielonego.
podawaj gotowe kotlety ze świeżymi warzywami i wszelkiego rodzaju sałatkami.
smacznego!
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal / 100g