piersi z kurczaka z warzywami na patelni

idealne danie dietetyczne dla całej rodziny o delikatnym, soczystym smaku. Łatwość przygotowania, smak, przydatność, dieta. Piękne, smaczne i zdrowe danie.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 32 % 7 g
109 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

umyj piersi z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem pokrój filet z kurczaka w poprzek o grubości około 1 cm.
na patelni podgrzej łyżkę oleju roślinnego i smaż plastry kurczaka z obu stron na złoty kolor. Usmażone piersi układamy na talerzu i przykrywamy pokrywką.
marchewki i cukinię kroimy ukośnie w cienkie plasterki.
paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w małe paski.
grubo kroimy kapustę.
ugotowane marchewki i paprykę smażymy na mocno rozgrzanym oleju roślinnym przez 3-4 minuty.
następnie w ten sam sposób podsmażamy kapustę i cukinię. Dodaj do nich smażoną marchewkę, paprykę, piersi z kurczaka i smaż przez kilka minut.
umyj zieloną cebulę, osusz, pokrój na kawałki o długości 2-3 cm, Dodaj do piersi z warzywami, solą, pieprzem i wymieszaj.
sos sojowy wymieszaj z brązowym cukrem i octem balsamicznym, wlej na patelnię z warzywami i kurczakiem i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty.
orzechy włoskie kroimy na małe kawałki i smażymy lekko na suchej patelni.
połóż pierś z kurczaka smażoną z warzywami na talerzach i posyp prażonymi orzechami.
piersi z kurczaka z warzywami są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy