skład / składniki
gotowanie krok po kroku
umyj piersi z kurczaka i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem pokrój filet z kurczaka w poprzek o grubości około 1 cm.
na patelni podgrzej łyżkę oleju roślinnego i smaż plastry kurczaka z obu stron na złoty kolor. Usmażone piersi układamy na talerzu i przykrywamy pokrywką.
marchewki i cukinię kroimy ukośnie w cienkie plasterki.
paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w małe paski.
grubo kroimy kapustę.
ugotowane marchewki i paprykę smażymy na mocno rozgrzanym oleju roślinnym przez 3-4 minuty.
następnie w ten sam sposób podsmażamy kapustę i cukinię. Dodaj do nich smażoną marchewkę, paprykę, piersi z kurczaka i smaż przez kilka minut.
umyj zieloną cebulę, osusz, pokrój na kawałki o długości 2-3 cm, Dodaj do piersi z warzywami, solą, pieprzem i wymieszaj.
sos sojowy wymieszaj z brązowym cukrem i octem balsamicznym, wlej na patelnię z warzywami i kurczakiem i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty.
orzechy włoskie kroimy na małe kawałki i smażymy lekko na suchej patelni.
połóż pierś z kurczaka smażoną z warzywami na talerzach i posyp prażonymi orzechami.
piersi z kurczaka z warzywami są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g