lobio z zielonej fasoli po gruzińsku

tradycyjne gruzińskie lobio z zielonej zielonej fasoli. Tradycyjne gruzińskie danie z zielonej zielonej fasoli. Bardzo smaczne, zdrowe i pachnące danie spodoba się miłośnikom pikantnej i pikantnej kuchni!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 31 % 5 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Jeśli gotujesz lobio w sezonie warzywnym, oczywiście lepiej jest wziąć świeżą fasolę. Ale mrożony jest również idealny, tylko pożądane jest, aby był długi, a nie cięty. Również pomidor poza sezonem warzywnym można zastąpić koncentratem pomidorowym. Radzę wziąć czosnek i koperek świeże, wtedy gotowe danie okaże się bardzo pachnące. Dostosuj ostrość i ilość przypraw do swoich upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej pomidora wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. W ten sposób jego skóra pęcznieje i łatwo oczyści się ze skóry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Fasola nie może być rozmrażana. Natychmiast włóż go do wrzącej osolonej wody i gotuj przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie spuść wodę i zalej fasolę zimną wodą - dzięki czemu zachowa swój jasny zielony kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz pomidora i pokrój losowo. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojony pomidor lub koncentrat pomidorowy (jeśli go używasz), gotuj jeszcze przez 7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Koperek umyj i posiekaj, czosnek również posiekaj. Pocieram go drobną tarką, ale można go przepuścić przez prasę lub zmielić nożem. Z zieleni nie trzeba używać kopru, może to być dowolna świeża zieleń: kolendra, pietruszka, bazylia są idealne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj zioła z czosnkiem na patelnię i smaż przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz kolej na fasolę. Dodaj go do patelni, wymieszaj i smaż wszystko przez około 10 minut, ciągle mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Orzechy włoskie w razie potrzeby usmaż, a następnie posiekaj. Możesz to zrobić nożem lub przetoczyć je wałkiem do ciasta. Nie radzę używać blendera, mimo to nie warto całkowicie mielić orzechów na kurz, lepiej poczuć ich teksturę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej przyprawy na patelnię. Ponownie nie nalegam na ich opcję. Bardzo odpowiednie będą: chmiel-suneli, utskho-suneli, ziele angielskie i inne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie posiekane orzechy. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut. Sól na koniec.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj to tradycyjne gruzińskie danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zawsze jest samowystarczalny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g

Podobne przepisy