wegańskie kotlety

Łatwe, obfite kotlety ziemniaczano-gryczane! Wegańskie kotlety są dość sycące, ale nie ciężkie. Idealnie nadają się do nich soczyste sałatki warzywne, domowe marynaty i marynaty, sok pomidorowy, koktajl warzywny. Do gotowania kotletów można użyć resztek kaszy gryczanej, zamiast moczyć surową kaszę gryczaną.Kotlety najlepiej podawać świeżo ugotowane, gorące!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 85 % 33 g
156 kcal
IG: 38 / 41 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

jak zrobić wegańskie kotlety? Namocz kaszę gryczaną przez noc, po prostu napełnij ją dużą ilością wody.
Wrzuć kaszę gryczaną na duży sitko, durszlak o drobnych oczkach, pozwól wodzie spłynąć.
obierz ziemniaki, zetrzyj na drobnej tarce, wyciśnij sok, dodaj do gryki.
skup się na tym, że objętość namoczonej miękkiej gryki i startych tłoczonych ziemniaków była mniej więcej taka sama.
teraz dodaj sól, przyprawy (kurkuma, mielony czarny pieprz, curry, asafetida, papryka, czarna sól,..).
wymieszaj.
1-2 łyżki stołowe.dodaj mąkę. W rezultacie powinna powstać dobrze uformowana masa. Mąka "odejdzie" w rezultacie najprawdopodobniej więcej lub mniej niż określona ilość.
uformuj placki, każdy panieruj w mące i smaż na pysznym rumieńcu na gorącej patelni z olejem roślinnym.
jeśli panierujesz wszystkie kotlety naraz, po kilku minutach przykleją się do powierzchni z powodu uwolnionej wilgoci.
złóż gotowe kotlety z powrotem na gorącą patelnię, dodaj 2-3 łyżki. l Woda i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Kotlety staną się bardziej soczyste i bujne.
podstawowy smak tego dania z pewnością doda pikanterii. Dlatego poświęć im dużo uwagi.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy