skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi i grzybami? Aby przygotować sałatkę, potrzebujesz grzybów i najlepiej smażyć je z cebulą. Aby to zrobić, obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i usmaż na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.
Krok 2:
Następnie dodaj grzyby do cebuli. Do sałatki możesz użyć dowolnych grzybów. Zawsze preferuję grzyby leśne, które zbieramy i gotujemy przylądkami. Smaż grzyby z cebulą przez 5-7 minut. W tym czasie cała ciecz powinna odparować, a grzyby zaczną się smażyć. Wyłącz ogień i odstaw grzyby do ostygnięcia.
Krok 3:
Włóż schłodzone grzyby do miski, w której zostanie przygotowana sałatka. Dodaj posiekane gotowane jajka.
Krok 4:
Paluszki krabowe jeśli używasz mrożonych, należy je najpierw rozmrozić. Następnie pokrój paluszki krabowe na małe kawałki.
Krok 5:
Dodaj posiekane paluszki krabowe do miski do sałatki.
Krok 6:
Umyj ogórek, usuń ogony z obu stron i pokrój w drobną kostkę.
Krok 7:
Dodaj pokrojony ogórek, w ten sam sposób, do miski do sałatki.
Krok 8:
Gdy wszystkie składniki będą gotowe, dodaj trochę majonezu i wszystko dobrze wymieszaj. Włóż gotową sałatkę do lodówki, aby trochę ostygła. Na zimno będzie smaczniejszy. Przed podaniem przenieś sałatkę do ładnej miski sałatkowej. Smacznego!
ta sałatka jest oryginalna i bardzo smaczna.
pomimo ukochanych klasycznych kombinacji sałatek, które są bardzo powszechne na naszych stołach w święta, ta sałatka może również zająć honorowe miejsce. Przygotowuje się również najbardziej konwencjonalne produkty (jak kochamy), które prawie każdy ma w lodówkach.
tylko konieczne jest smażenie grzybów z cebulą. To właśnie ten moment nadaje potrawie tak wyjątkowy smak.
aby przygotować sałatkę, świeże grzyby leśne można łatwo zastąpić świeżymi lub puszkowanymi grzybami. Podobnie jest z ogórkami-świeże i marynowane w takiej sałatce mogą być wymienne.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g