Sałatka z paluszkami krabowymi i grzybami

Prosty, łatwy do zrobienia i bardzo smaczny! Proste sałatki, takie jak ta, zawsze będą odpowiednie na każdy dzień. Zwykły rodzinny obiad doskonale uzupełnia taka sałatka grzybowa z paluszkami krabowymi.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 22 % 4 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi i grzybami? Aby przygotować sałatkę, potrzebujesz grzybów i najlepiej smażyć je z cebulą. Aby to zrobić, obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj cebulę i usmaż na gorącej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj grzyby do cebuli. Do sałatki możesz użyć dowolnych grzybów. Zawsze preferuję grzyby leśne, które zbieramy i gotujemy przylądkami. Smaż grzyby z cebulą przez 5-7 minut. W tym czasie cała ciecz powinna odparować, a grzyby zaczną się smażyć. Wyłącz ogień i odstaw grzyby do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż schłodzone grzyby do miski, w której zostanie przygotowana sałatka. Dodaj posiekane gotowane jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paluszki krabowe jeśli używasz mrożonych, należy je najpierw rozmrozić. Następnie pokrój paluszki krabowe na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekane paluszki krabowe do miski do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj ogórek, usuń ogony z obu stron i pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pokrojony ogórek, w ten sam sposób, do miski do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy wszystkie składniki będą gotowe, dodaj trochę majonezu i wszystko dobrze wymieszaj. Włóż gotową sałatkę do lodówki, aby trochę ostygła. Na zimno będzie smaczniejszy. Przed podaniem przenieś sałatkę do ładnej miski sałatkowej. Smacznego!

ta sałatka jest oryginalna i bardzo smaczna.
pomimo ukochanych klasycznych kombinacji sałatek, które są bardzo powszechne na naszych stołach w święta, ta sałatka może również zająć honorowe miejsce. Przygotowuje się również najbardziej konwencjonalne produkty (jak kochamy), które prawie każdy ma w lodówkach.
tylko konieczne jest smażenie grzybów z cebulą. To właśnie ten moment nadaje potrawie tak wyjątkowy smak.
aby przygotować sałatkę, świeże grzyby leśne można łatwo zastąpić świeżymi lub puszkowanymi grzybami. Podobnie jest z ogórkami-świeże i marynowane w takiej sałatce mogą być wymienne.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy