gulasz z wątróbki drobiowej

szybkie danie z wątróbki drobiowej z warzywami. Gulasz z wątróbki drobiowej to danie nie tylko szybkie, ale także niedrogie. Przepis jest dość prosty i łatwy, a co najważniejsze, w razie potrzeby można go uzupełnić, na przykład dodać paprykę, jabłka, a nawet banany do warzyw.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 16 % 3 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny i szybki gulasz z wątróbki drobiowej na 4 porcje, weź 600 g wątróbki drobiowej, 1 szt. cebula, marchew i pomidor, a także olej słonecznikowy do smażenia, liść laurowy i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na małe kostki pokrój obraną cebulę i marchewkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kostki cebuli i marchwi do rozgrzanego oleju słonecznikowego na patelni i smaż na średnim ogniu przez 7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie kroimy również pomidora w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojonego pomidora na patelnię, wymieszaj warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie posolić warzywa na patelni i smażyć przez kolejne 7 minut, mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia warzyw pokrój wątróbkę drobiową na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pokrojoną wątrobę na patelnię do warzyw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wątróbka drobiowa z smażonymi warzywami mieszana, gotowana przez kolejne 5 minut na średnim ogniu, bez przykrywania patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie napełnij wątróbkę drobiową warzywami wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż liść laurowy na patelnię i mieszając zagotuj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj patelnię z wątróbką drobiową i warzywami i ustaw ogień na minimum.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gulasz z wątróbki drobiowej przez kolejne 10 minut, po czym wyłączamy ogień.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj gulasz z wątróbki drobiowej z dowolnym dodatkiem, szczególnie smacznym z kaszą gryczaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy