Słodkie tortille na patelni
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do szerokiej, głębokiej miski.
2. Zrób małe zagłębienie na wzgórzu mąki, rozbij jajko, wlej sól i cukier, wlej ciepłą wodę, gaszoną sodę i 3 łyżki oleju roślinnego.
3. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej wody lub odwrotnie-mąki. Ciasto powinno stać się jednorodne i przestać przyklejać się do rąk.
4. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
5. Podziel ciasto na kawałki, z których każdy zwiń w kulkę.
6. Rozwałkuj kulki w tortille.
7. Podgrzej patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego i smaż w niej ciasta z obu stron, aż będą apetyczne.
8. Gotowe ciasta posyp cukrem pudrem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g