ziemniaki z mielonymi warstwami w piekarniku

Klasyczne połączenie w jednym naczyniu! Koniecznie spróbuj! Ziemniaki z mięsem mielonym w piekarniku to pyszne danie, które jest bardzo łatwe do przygotowania. Pełny obiad z mięsa i ziemniaków nie wymaga dodatkowych posiłków. Możliwość używania innego mięsa mielonego za każdym razem pozwoli Ci eksperymentować ze smakami.
KandinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 42 % 11 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

dania gotowane w piekarniku to najbardziej opłacalna opcja obiadowa. Ze względu na pieczenie są przydatne i mogą należeć do kategorii dietetycznej, a proces przygotowania produktów jest prosty i niezbyt pracochłonny po ciężkim dniu pracy.

włącz piekarnik na 180 stopni. Do czasu zakończenia etapu przygotowawczego po prostu się rozgrzeje. Obierz cebulę, ziemniaki i czosnek. Moje warzywa.

ziemniaki kroimy w cienkie talerze, przenosimy na patelnię, zalewamy śmietaną i mlekiem. Posyp ziemniaki gałką muszkatołową, solą i podpal. Zmniejsz intensywność płomienia, aby śmietana się nie przypaliła, gotuj masę przez 5-7 minut, aż sos zgęstnieje, a ziemniaki staną się nieco bardziej miękkie.

możesz wziąć dowolne mięso mielone do zapiekanki. Jeśli chcesz uzyskać danie dietetyczne, użyj kurczaka, indyka lub wołowiny. W przypadku bardziej kalorycznego Dania wieprzowina jest idealna. Mięso mielone można kupić gotowe lub ugotować samodzielnie, po umyciu mięsa, pozbyciu się folii i przepuszczeniu przez maszynę do mięsa.

na patelni rozgrzej olej roślinny. Lepiej jest użyć oliwy z oliwek, ale można ją zastąpić słonecznikiem lub kukurydzą. Rozłóż na gorącej patelni, dobrze zmiażdż szpatułką, aby kawałki były małe, smaż na złoty kolor.

podczas gotowania mięsa mielonego pokrój cebulę w drobną kostkę i posiekaj czosnek. Dodaj warzywa do prawie gotowego mięsa mielonego i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj i wyłącz.

nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż połowę ziemniaków na dnie, a następnie równomiernie rozprowadź całe przygotowane mięso mielone, Zakończ kolejną warstwą ziemniaków w śmietanie.

wysyłamy formę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy drobno posiekanym rozmarynem i podajemy do stołu po 10 minutach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy