kulki ziemniaczane smażone w głębokim tłuszczu

szybkie gotowanie, bardzo smaczne i piękne! Bardzo podobał mi się przepis.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 81 % 26 g
130 kcal
IG: 54 / 0 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Obierz bulwy ziemniaków, umyj i gotuj do miękkości. Spuść całą wodę, przenieś ziemniaki do miski.

2. Niedbale pchnij popychaczem nie dłużej niż minutę. Celem tych działań jest tylko lekkie ugniatanie ziemniaków, aby nie było dużych kawałków. A oto pierwszy sekret kulek-ziemniaki nie powinny zamieniać się w gładkie tłuczone ziemniaki, w przeciwnym razie kulki będą trudne do uformowania. A jeśli się uda, nie będą dobrze utrzymywać formy i ciężko będzie z nimi dalej pracować. Dlatego odkładamy wygodny i znajomy blender lub mikser na bok i bierzemy zwykły tłuczek lub widelec.

3. Wlej 2 łyżki. l mąka, sól i pieprz, rozbij jajko. Teraz szybko wymieszaj wszystko widelcem, aż będzie gładkie.

4. Wlej część bułki tartej na deskę kuchenną i wyrównaj. Gotowy Gruboziarnisty puree zbieramy mokrą (zwilżoną zimną wodą) łyżką i zwijamy kulki mokrymi rękami. Rozłóż w bułce tartej. Zawalamy.

5.Kulki ziemniaczane zwijamy w bułkę tartą.

6. Przykryj duży płaski talerz lub deskę folią spożywczą i rozłóż kulki ziemniaczane zwinięte w bułce tartej. Wkładamy do zamrażarki na co najmniej 3 godziny, aby kulki dobrze się chwyciły. I to jest drugi sekret gotowania - przed wrzuceniem kulek do wrzącego oleju należy je zamrozić. Wtedy okażą się piękne i elastyczne.

7. Gdy kulki dobrze stwardnieją, możesz kontynuować gotowanie. Wlej olej roślinny do kotła lub do głębokiego smażenia, aby kulki całkowicie się w nim zanurzyły. Stawiamy na średnim ogniu i dobrze podgrzewamy olej.

8. Rozłóż ręcznik papierowy na dużym płaskim talerzu.

9. Mrożone kulki ziemniaczane smażyć w porcjach po 5-7 sztuk.

10. Przenieś kulki do wrzącego oleju i smaż przez 1 minutę. Uważaj na wrzący olej, nie rób dużego ognia.

11. Ostrożnie wyjmij gotowe kulki ziemniaczane i pozwól olejowi trochę spłynąć, trzymając je płasko nad kotłem. Następnie przenosimy go na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju został wchłonięty.
chrupiące kulki ziemniaczane są gotowe! Usuwamy ręcznik papierowy. Kulki ziemniaczane podawaj na gorąco z przygotowanym wcześniej sosem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy