skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz bulwy ziemniaków, umyj i gotuj do miękkości. Spuść całą wodę, przenieś ziemniaki do miski.
2. Niedbale pchnij popychaczem nie dłużej niż minutę. Celem tych działań jest tylko lekkie ugniatanie ziemniaków, aby nie było dużych kawałków. A oto pierwszy sekret kulek-ziemniaki nie powinny zamieniać się w gładkie tłuczone ziemniaki, w przeciwnym razie kulki będą trudne do uformowania. A jeśli się uda, nie będą dobrze utrzymywać formy i ciężko będzie z nimi dalej pracować. Dlatego odkładamy wygodny i znajomy blender lub mikser na bok i bierzemy zwykły tłuczek lub widelec.
3. Wlej 2 łyżki. l mąka, sól i pieprz, rozbij jajko. Teraz szybko wymieszaj wszystko widelcem, aż będzie gładkie.
4. Wlej część bułki tartej na deskę kuchenną i wyrównaj. Gotowy Gruboziarnisty puree zbieramy mokrą (zwilżoną zimną wodą) łyżką i zwijamy kulki mokrymi rękami. Rozłóż w bułce tartej. Zawalamy.
5.Kulki ziemniaczane zwijamy w bułkę tartą.
6. Przykryj duży płaski talerz lub deskę folią spożywczą i rozłóż kulki ziemniaczane zwinięte w bułce tartej. Wkładamy do zamrażarki na co najmniej 3 godziny, aby kulki dobrze się chwyciły. I to jest drugi sekret gotowania - przed wrzuceniem kulek do wrzącego oleju należy je zamrozić. Wtedy okażą się piękne i elastyczne.
7. Gdy kulki dobrze stwardnieją, możesz kontynuować gotowanie. Wlej olej roślinny do kotła lub do głębokiego smażenia, aby kulki całkowicie się w nim zanurzyły. Stawiamy na średnim ogniu i dobrze podgrzewamy olej.
8. Rozłóż ręcznik papierowy na dużym płaskim talerzu.
9. Mrożone kulki ziemniaczane smażyć w porcjach po 5-7 sztuk.
10. Przenieś kulki do wrzącego oleju i smaż przez 1 minutę. Uważaj na wrzący olej, nie rób dużego ognia.
11. Ostrożnie wyjmij gotowe kulki ziemniaczane i pozwól olejowi trochę spłynąć, trzymając je płasko nad kotłem. Następnie przenosimy go na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju został wchłonięty.
chrupiące kulki ziemniaczane są gotowe! Usuwamy ręcznik papierowy. Kulki ziemniaczane podawaj na gorąco z przygotowanym wcześniej sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g