skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste kotlety wołowe na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie kotlety mogą być suche. Jajka potrzebują dużych, wybranych. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 3 sztuki, aby ciasto wystarczyło na całe mięso. Oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz dodać własne do smaku lub zastąpić niektóre przyprawy innymi według własnych upodobań.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? W misce rozbij jajka i ubij trzepaczką, aż będą gładkie. Żółtko powinno być dobrze wymieszane z białkiem.
Krok 3:
Dodaj kurkumę (możesz zastąpić kurkumę Curry), paprykę, sól i zmielony czarny pieprz. Ponownie ubij mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 4:
Dodaj mąkę. Radzę przesiać mąkę przez sito-w ten sposób będzie mniej grudek, a samo ciasto będzie delikatniejsze.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj mieszaninę, rozbijając wszystkie grudki. Jeśli ciasto okaże się zbyt grube i gęste, rozcieńczyć 1-2 łyżki.l olej roślinny. Gotowa masa powinna być lepka, ale płynna.
Krok 6:
Umyj mięso i osusz je ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie się dusić.
Krok 7:
Następnie pokrój mięso w cienkie plasterki o szerokości nie większej niż 1 cm. Dla wygodnego i równomiernego krojenia radzę włożyć mięso do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie nie będzie miał czasu na silne zamrożenie, ale łatwiej będzie lekko chwycić i pokroić na cienkie kawałki. Miałem kawałki o grubości nie większej niż 5 mm.
Krok 8:
Pokonaj plasterki wołowiny z obu stron młotkiem, starając się zachować integralność mięsa, kotlet nie powinien mieć otworów przelotowych. Aby to zrobić, przykryj kawałki mięsa folią spożywczą lub plastikową torbą. Kolejny pozytywny punkt-sok nie poleci spod mięsa we wszystkich kierunkach.
Krok 9:
Zanurz przygotowane kotlety w cieście z obu stron.
Krok 10:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej część oleju roślinnego. Ułóż mięso w cieście i zmniejsz ogień do średniego. Smaż kotlety z obu stron przez około 2 minuty, aż będą złotobrązowe, w razie potrzeby dodając olej roślinny.
Krok 11:
Gotowe kotlety podawaj na gorąco. Każdy dodatek nadaje się do kotletów wołowych: gotowany ryż, ziemniaki, kasza gryczana, makaron lub gotowane warzywa. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g