soczyste kotlety wołowe w cieście na patelni

pyszne, pachnące, rumiane, na obiad i na wakacje! Soczyste kotlety można smażyć na patelni i wołowinie, mimo że mięso wołowe jest twardsze i gęstsze w porównaniu z wieprzowiną i kurczakiem. W naszym przepisie pokażemy, jak to osiągnąć.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 15 g
tłuszcze 57 % 24 g
węglowodany 7 % 3 g
265 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste kotlety wołowe na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie kotlety mogą być suche. Jajka potrzebują dużych, wybranych. Jeśli jajka są małe, lepiej wziąć 3 sztuki, aby ciasto wystarczyło na całe mięso. Oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz dodać własne do smaku lub zastąpić niektóre przyprawy innymi według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? W misce rozbij jajka i ubij trzepaczką, aż będą gładkie. Żółtko powinno być dobrze wymieszane z białkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kurkumę (możesz zastąpić kurkumę Curry), paprykę, sól i zmielony czarny pieprz. Ponownie ubij mieszaninę trzepaczką, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę. Radzę przesiać mąkę przez sito-w ten sposób będzie mniej grudek, a samo ciasto będzie delikatniejsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj mieszaninę, rozbijając wszystkie grudki. Jeśli ciasto okaże się zbyt grube i gęste, rozcieńczyć 1-2 łyżki.l olej roślinny. Gotowa masa powinna być lepka, ale płynna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj mięso i osusz je ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie się dusić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie pokrój mięso w cienkie plasterki o szerokości nie większej niż 1 cm. Dla wygodnego i równomiernego krojenia radzę włożyć mięso do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie nie będzie miał czasu na silne zamrożenie, ale łatwiej będzie lekko chwycić i pokroić na cienkie kawałki. Miałem kawałki o grubości nie większej niż 5 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokonaj plasterki wołowiny z obu stron młotkiem, starając się zachować integralność mięsa, kotlet nie powinien mieć otworów przelotowych. Aby to zrobić, przykryj kawałki mięsa folią spożywczą lub plastikową torbą. Kolejny pozytywny punkt-sok nie poleci spod mięsa we wszystkich kierunkach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zanurz przygotowane kotlety w cieście z obu stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej część oleju roślinnego. Ułóż mięso w cieście i zmniejsz ogień do średniego. Smaż kotlety z obu stron przez około 2 minuty, aż będą złotobrązowe, w razie potrzeby dodając olej roślinny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe kotlety podawaj na gorąco. Każdy dodatek nadaje się do kotletów wołowych: gotowany ryż, ziemniaki, kasza gryczana, makaron lub gotowane warzywa. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy