wołowina w piwie

niesamowicie soczyste i pyszne mięso! Po prostu rozpływa się w ustach! Wołowina w piwie to danie, które podbije nie tylko bliskich, ale także gości. Mięso uzyskuje się jak z rosyjskiego pieca-miękkie, soczyste, delikatne, bardzo smaczne, dosłownie rozpływające się w ustach. A piwo będzie sekretnym składnikiem. Mało kto zgadnie, że jest w kompozycji, ale wszyscy z pewnością zwrócą uwagę na ciekawą i niezwykłą nutę w smaku.
lianaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 25 % 6 g
141 kcal
IG: 50 / 33 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Przygotowujemy składniki:

- dobrze umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w kostkę o boku około 2,5-3 cm, a następnie posyp je solą i czarnym pieprzem, wymieszaj rękami,

- tryb boczku,

- myjemy i obieramy marchewki, kroimy w duże kostki,

- obierz cebulę, pokrój w kliny (na osiem części),

- obierz ząbki czosnku, wyciśnij przez prasę (możesz zetrzeć na drobnej tarce).

2. Składniki są przygotowane i można przejść bezpośrednio do procesu gotowania mięsa. Tak więc kładziemy dużą głęboką patelnię na średnim ogniu, dobrze ją podgrzewamy. Następnie rozprowadzamy boczek na patelni i smażymy go z ciągłym mieszaniem, aż będzie chrupiący. Połóż gotowy boczek na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

3. Wlej olej na tę samą patelnię, zwiększ ciepło do silnego, poczekaj, aż olej się rozgrzeje. Następnie kładziemy kawałki mięsa na patelni i smażymy je partiami po obu stronach, aż będą lekko rumiane.

4. W misce multicookera włóż przygotowane marchewki, cebulę, smażony boczek i wołowinę, posiekany czosnek, liść laurowy.

5. W małej misce wymieszaj sos sojowy, sos Worcester, piwo i tymianek. Wlej powstałą mieszaninę do produktów w powolnej kuchence, wszystko wymieszaj.

6. Zamykamy Multicooker pokrywką, ustawiamy tryb "gaszenia", czas wynosi 3 godziny. Zaletą tego trybu jest to, że produkty są gotowane przez długi czas w niskiej temperaturze. Efekt rosyjskiego pieca uzyskuje się, gdy jedzenie marnieje, stając się niezwykle miękkie i soczyste. Po trzech godzinach musisz spróbować mięsa. Jeśli nagle jest jeszcze sztywny (może to być, jeśli zwierzę było stare), dodaj jeszcze kilka godzin gotowania w tym samym trybie. Na tym samym etapie możesz dodać sól, jeśli uważasz, że to za mało.

7. Czas minął, mięso jest ugotowane - teraz otwieramy pokrywkę multicookera. Wymieszaj mąkę i wodę w misce, aż będzie gładka i wlej mieszaninę do miski, ponownie zamknij pokrywkę. Gotujemy wszystko razem w tym samym trybie przez kolejne pół godziny (sos powinien trochę zgęstnieć).

8. 15-20 minut przed końcem gotowania gotujemy makaron.

8. Usuń liść laurowy z gotowego dania. Serwujemy: w porcjach układamy makaron , na wierzchu mięso z sosem, posypujemy wszystko świeżymi posiekanymi ziołami.

serwujemy i cieszymy się wynikiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy