skład / składniki
metoda gotowania
weź dużą miskę i wlej do niej ciepłą wodę. Powinien być wygodny dla temperatury dłoni, nie gorący (nie więcej niż 38-40 stopni Celsjusza), w przeciwnym razie drożdże ryzykują gotowanie. Dodaj drożdże, sól, cukier, olej roślinny do wody i dobrze wymieszaj.
drożdże błyskawiczne pozwalają nie tracić czasu na tworzenie bujnej czapki na powierzchni. Natychmiast po wymieszaniu dodaj mąkę i ponownie dobrze wymieszaj. Dość trudno jest to zrobić widelcem, możesz użyć miksera z mikserami do ciasta.
wlej powstały przedmiot z wrzącą wodą, nie przestając dobrze mieszać. Wrząca woda zaparzy mąkę i zapewni gotowemu ciastu tę samą miękkość i elastyczność.
zagniataj ciasto rękami, nie dodawaj mąki. Początkowo masa będzie trochę przylegać do rąk, ale stopniowo przybierze niezbędną konsystencję. Wsypana na tym etapie mąka zatka ciasto i sprawi, że będzie zbyt gęste.
natychmiast po ugniataniu, aż ciasto jeszcze nie zdążyło się podnieść, uszczypnij z niego mały kawałek, uformuj kulkę i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Umieść nadzienie na środku i uformuj ciasto.
jako nadzienie możesz wziąć mięso mielone, urozmaicając jego smak gotowanym ryżem, a także posiekanym jajkiem lub cebulą. Jeśli chcesz, możesz rozszerzyć asortyment o nadzienia z gotowanych ziemniaków, duszonej kapusty, dżemu, twarogu lub różnych owoców.
podgrzej patelnię dużą ilością oleju roślinnego. Smażyć placki na średnim ogniu, aż powstanie skorupa (około 5-7 minut). Następnie odwróć i usmaż ponownie z drugiej strony. Gotowe ciasta układamy na serwetkach lub ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
podawaj na gorąco z herbatą, kawą lub innymi ulubionymi napojami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g