placki drożdżowe na wrzącej wodzie

bardzo smaczne ciasta-przygotuj i zachwyć rodzinę! Drożdżowe ciasta na wrzącej wodzie oszczędzają nie tylko budżet rodzinny, ale także czas. Cienkie po rozwałkowaniu ciasto nie pęka i pozwala zmieścić dużą ilość nadzienia w każdym pasztecie. Słodkie z owocami i jagodami lub jako danie główne - z mięsem, kapustą lub ziemniakami, według tego przepisu ciasta są idealne.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 10 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 65 % 42 g
325 kcal
IG: 0 / 31 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

weź dużą miskę i wlej do niej ciepłą wodę. Powinien być wygodny dla temperatury dłoni, nie gorący (nie więcej niż 38-40 stopni Celsjusza), w przeciwnym razie drożdże ryzykują gotowanie. Dodaj drożdże, sól, cukier, olej roślinny do wody i dobrze wymieszaj.

drożdże błyskawiczne pozwalają nie tracić czasu na tworzenie bujnej czapki na powierzchni. Natychmiast po wymieszaniu dodaj mąkę i ponownie dobrze wymieszaj. Dość trudno jest to zrobić widelcem, możesz użyć miksera z mikserami do ciasta.

wlej powstały przedmiot z wrzącą wodą, nie przestając dobrze mieszać. Wrząca woda zaparzy mąkę i zapewni gotowemu ciastu tę samą miękkość i elastyczność.

zagniataj ciasto rękami, nie dodawaj mąki. Początkowo masa będzie trochę przylegać do rąk, ale stopniowo przybierze niezbędną konsystencję. Wsypana na tym etapie mąka zatka ciasto i sprawi, że będzie zbyt gęste.

natychmiast po ugniataniu, aż ciasto jeszcze nie zdążyło się podnieść, uszczypnij z niego mały kawałek, uformuj kulkę i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Umieść nadzienie na środku i uformuj ciasto.

jako nadzienie możesz wziąć mięso mielone, urozmaicając jego smak gotowanym ryżem, a także posiekanym jajkiem lub cebulą. Jeśli chcesz, możesz rozszerzyć asortyment o nadzienia z gotowanych ziemniaków, duszonej kapusty, dżemu, twarogu lub różnych owoców.

podgrzej patelnię dużą ilością oleju roślinnego. Smażyć placki na średnim ogniu, aż powstanie skorupa (około 5-7 minut). Następnie odwróć i usmaż ponownie z drugiej strony. Gotowe ciasta układamy na serwetkach lub ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

podawaj na gorąco z herbatą, kawą lub innymi ulubionymi napojami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy