domowe kiełbaski z indyka

pyszne pikantne kiełbaski bez szkody dla zdrowia! Domowe kiełbaski z indyka można przygotować własnymi rękami, korzystając z poniższego przepisu. Te kiełbaski są godną alternatywą dla wędlin sklepowych. Można je smażyć na patelni, piec w piekarniku lub gotować na grillu. Jeśli nie można było kupić jelit, kiełbaski można ugotować nawet bez nich, po prostu zwijając je rękami i wstępnie zamrażając.
olya1989Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 7 % 3 g
288 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

najpierw musisz przygotować mięso mielone do domowych kiełbas. Głównym składnikiem mięsa mielonego będzie oczywiście mięso z indyka. Powinien być tak świeży i soczysty, jak to możliwe. Aby uzyskać kiełbasy o bogatym smaku mięsnym, najlepiej dodać do mięsa mielonego również miąższ wołowy. Wymieszaj mieloną wołowinę i indyka.

obierz cebulę, opłucz i drobno pokrój w kostkę. Dodaj również do mięsa mielonego i wymieszaj.

Włóż trochę musztardy Dijon do mielonego mięsa.

koperek opłucz pod zimną wodą i osusz. Następnie odetnij szorstkie łodygi, a resztę drobno posiekaj. posiekane warzywa dodać również do mięsa mielonego na kiełbasy.

aby uzyskać pikantny smak, musisz doprawić mięso mielone przyprawami. Aby to zrobić, dodaj sól i pieprz, dodaj zmielony kardamon i kolendrę oraz trochę gałki muszkatołowej. Te przyprawy idealnie komponują się z mięsem i nadają gotowym potrawom pikantny smak i przyjemny aromat.

następnie owinąć mięso mielone folią spożywczą i wstawić do lodówki na około pół godziny - należy je zaparzyć.

w międzyczasie przygotuj wnętrzności - opłucz je i osusz.

następnie przenieś mięso mielone do maszynki do mięsa i użyj specjalnej dyszy, aby wypełnić jelita mielonym mięsem i mocno związać końce.

jeśli nie można było dostać jelit, nie jest to powód, aby odmawiać domowych kiełbasek. Konieczne jest uformowanie kształtu kiełbasy rękami o szerokości około kilku cm i długości nie większej niż 15 cm, włóż uformowane kiełbaski mięsne do zamrażarki na 20 minut, a dopiero potem zacznij je smażyć. Wstępnie zamrożone będą lepiej utrzymywać swój kształt.

przygotuj patelnię do pieczenia. Umieść go na średnim ogniu i wlej trochę bezwonnego oleju roślinnego. Następnie smaż domowe kiełbaski na apetyczny złoty kolor, obracając ze wszystkich stron. Podawać razem z ziołami i musztardą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g
  • Mielony Indyk - 161   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy