skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz przygotować mięso mielone do domowych kiełbas. Głównym składnikiem mięsa mielonego będzie oczywiście mięso z indyka. Powinien być tak świeży i soczysty, jak to możliwe. Aby uzyskać kiełbasy o bogatym smaku mięsnym, najlepiej dodać do mięsa mielonego również miąższ wołowy. Wymieszaj mieloną wołowinę i indyka.
obierz cebulę, opłucz i drobno pokrój w kostkę. Dodaj również do mięsa mielonego i wymieszaj.
Włóż trochę musztardy Dijon do mielonego mięsa.
koperek opłucz pod zimną wodą i osusz. Następnie odetnij szorstkie łodygi, a resztę drobno posiekaj. posiekane warzywa dodać również do mięsa mielonego na kiełbasy.
aby uzyskać pikantny smak, musisz doprawić mięso mielone przyprawami. Aby to zrobić, dodaj sól i pieprz, dodaj zmielony kardamon i kolendrę oraz trochę gałki muszkatołowej. Te przyprawy idealnie komponują się z mięsem i nadają gotowym potrawom pikantny smak i przyjemny aromat.
następnie owinąć mięso mielone folią spożywczą i wstawić do lodówki na około pół godziny - należy je zaparzyć.
w międzyczasie przygotuj wnętrzności - opłucz je i osusz.
następnie przenieś mięso mielone do maszynki do mięsa i użyj specjalnej dyszy, aby wypełnić jelita mielonym mięsem i mocno związać końce.
jeśli nie można było dostać jelit, nie jest to powód, aby odmawiać domowych kiełbasek. Konieczne jest uformowanie kształtu kiełbasy rękami o szerokości około kilku cm i długości nie większej niż 15 cm, włóż uformowane kiełbaski mięsne do zamrażarki na 20 minut, a dopiero potem zacznij je smażyć. Wstępnie zamrożone będą lepiej utrzymywać swój kształt.
przygotuj patelnię do pieczenia. Umieść go na średnim ogniu i wlej trochę bezwonnego oleju roślinnego. Następnie smaż domowe kiełbaski na apetyczny złoty kolor, obracając ze wszystkich stron. Podawać razem z ziołami i musztardą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g
- Mielony Indyk - 161 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g