Sałatka kurczak pomidory ser czosnek

szybka sałatka z wyrafinowanymi akcentami. Bardzo smaczne! Sałatka z kurczaka, pomidorów, sera, czosnku to łatwe letnie danie na obiad. Połączenie smażonego kurczaka i soczystych czerwonych pomidorów to pyszne połączenie. Sos z pikantnymi nutami czosnku i octu balsamicznego doskonale podkreśla niepowtarzalny smak!
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

gotuj to pyszne. piękna i efektowna sałatka nie jest trudna ani długa. Jest idealny nie tylko na kolację, ale także do serwowania gościom.

dokładnie opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij niepotrzebny tłuszcz z mięsa, usuń kości, jeśli takie istnieją. Następnie pokrój filety na dowolne kawałki. Posyp mięso solą i czarnym pieprzem do smaku.

w misce wymieszaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Ząbek czosnku obrać, zmielić przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce i również dodać do miski. Wymieszać. Będzie to marynata do mięsa z kurczaka. Przenieś kawałki kurczaka do miski z marynatą, całkowicie je pokrywając. Pozostaw do marynowania na około pół godziny.

po upływie określonego czasu umieść kawałki fileta z kurczaka na patelni i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor bez dodawania oleju lub innego tłuszczu. Do smażenia wystarczy resztki oliwy z oliwek zawartej w marynacie.

spłucz sałatę lodową i osusz. Następnie rozerwij go na kawałki rękami lub pokrój nożem.

opłucz świeże i dojrzałe pomidory zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. następnie pokrój na kawałki.

opłucz czerwoną cebulę, osusz i drobno posiekaj.

suszone pomidory pokroić w paski.

w dużej misce wymieszaj liście sałaty, czerwoną cebulę, świeże i suszone pomidory oraz smażone kawałki mięsa z kurczaka. Posyp sałatkę parmezanem na wierzchu.

następnie przygotuj sos sałatkowy. W osobnym pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, sok z cytryny, ocet balsamiczny i ocet z czerwonego wina.

czosnek obrać, opłukać i posiekać razem z natką pietruszki w moździerzu. Dodaj tę mieszaninę do dressingu i dobrze ubij ręczną trzepaczką lub widelcem.

dopraw sałatkę gotowanym sosem i wymieszaj. Udekoruj naczynie liśćmi świeżej zielonej bazylii na wierzchu i możesz rozpocząć degustację!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal / 100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 186   kcal / 100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy