skład / składniki
metoda gotowania
gotuj to pyszne. piękna i efektowna sałatka nie jest trudna ani długa. Jest idealny nie tylko na kolację, ale także do serwowania gościom.
dokładnie opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij niepotrzebny tłuszcz z mięsa, usuń kości, jeśli takie istnieją. Następnie pokrój filety na dowolne kawałki. Posyp mięso solą i czarnym pieprzem do smaku.
w misce wymieszaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Ząbek czosnku obrać, zmielić przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce i również dodać do miski. Wymieszać. Będzie to marynata do mięsa z kurczaka. Przenieś kawałki kurczaka do miski z marynatą, całkowicie je pokrywając. Pozostaw do marynowania na około pół godziny.
po upływie określonego czasu umieść kawałki fileta z kurczaka na patelni i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor bez dodawania oleju lub innego tłuszczu. Do smażenia wystarczy resztki oliwy z oliwek zawartej w marynacie.
spłucz sałatę lodową i osusz. Następnie rozerwij go na kawałki rękami lub pokrój nożem.
opłucz świeże i dojrzałe pomidory zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. następnie pokrój na kawałki.
opłucz czerwoną cebulę, osusz i drobno posiekaj.
suszone pomidory pokroić w paski.
w dużej misce wymieszaj liście sałaty, czerwoną cebulę, świeże i suszone pomidory oraz smażone kawałki mięsa z kurczaka. Posyp sałatkę parmezanem na wierzchu.
następnie przygotuj sos sałatkowy. W osobnym pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, sok z cytryny, ocet balsamiczny i ocet z czerwonego wina.
czosnek obrać, opłukać i posiekać razem z natką pietruszki w moździerzu. Dodaj tę mieszaninę do dressingu i dobrze ubij ręczną trzepaczką lub widelcem.
dopraw sałatkę gotowanym sosem i wymieszaj. Udekoruj naczynie liśćmi świeżej zielonej bazylii na wierzchu i możesz rozpocząć degustację!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal / 100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Suszone pomidory - 186 kcal / 100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g