gulasz warzywny z ziemniakami w piekarniku

jasne, letnie, bezmięsne-proste, smaczne i zdrowe! Gulasz warzywny z ziemniakami ma szczególny smak, ponieważ jest pieczony w piekarniku. Jest to bardzo proste, każdy kucharz może to zrobić! Jasne, zdrowe, na lunch lub kolację. Łatwy, smaczny dodatek do mięsa, ryb lub drobiu. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 56 % 9 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Użyłem średniej wielkości warzyw. Ziemniaki można uzupełnić dowolnym zestawem warzyw, wybierz według własnego uznania. Możesz także zmienić proporcje warzyw. Zamiast wiśni możesz wziąć zwykły pomidor. Dobrze umyj wszystkie warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również umyte i obrane marchewki w średnie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Ułóż przygotowaną cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na średnim ogniu przez 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz, umyj ziemniaki. Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ziemniaki na patelnię do warzyw, wymieszaj. Podsmaż warzywa do połowy ugotowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z bakłażana odetnij zieloną część. Pokrój warzywo w średniej wielkości kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Papryka obierz łodygę, usuń nasiona. Pokrój paprykę w tę samą kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cukinię lub cukinię podobnie pokrój w kostkę. Jeśli cukinia jest młoda, bez nasion i ma cienką skórkę, nie można jej z nich obrać. Jeśli warzywo jest wystarczająco dojrzałe, odetnij skórkę i usuń nasiona.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść przygotowaną paprykę i bakłażana na patelni, wymieszaj. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekaną cukinię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Warzywa posolić, posypać aromatycznymi ziołami i przyprawami do smaku, dobrze wymieszać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś warzywa do naczynia do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż pomidory koktajlowe lub średni pomidor pokrojony w kliny na wierzchu. Aby gulasz był bardziej soczysty, przykryj formę folią na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz gulasz warzywny w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25-30 minut. 10 minut przed końcem gotowania zdejmij folię. Okresowo sprawdzaj warzywa pod kątem gotowości. Jeśli są miękkie, gulasz jest gotowy. Czas gotowania może nie pokrywać się z określonym, ponieważ zależy od specyfiki działania konkretnego piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gulasz warzywny z ziemniakami jest gotowy. Smacznego!

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy