kawior grzybowy z suszonych grzybów

pachnący i pyszny kawior grzybowy z suszonych grzybów leśnych! To bardzo prosty przepis na aromatyczną domową przekąskę. Może być podawany jako dodatek do dania głównego, podawany z tostami lub krakersami, używany do nadziewania ciast, naleśników, może być pięknie ułożony w tartaletki. Ogólnie istnieje wiele opcji!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 16 g
tłuszcze 39 % 16 g
węglowodany 22 % 9 g
237 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kawioru grzybowego z suszonych grzybów. Lepiej jest używać suszonych grzybów leśnych zebranych w lesie i suszonych samodzielnie, a nie zakupionych. Z takich grzybów kawior okaże się bardziej aromatyczny. Na przykład możesz użyć ziół prowansalskich jako przypraw, ale nie musisz mocno ubijać kawioru grzybowego jasnymi ostrymi przyprawami. Przede wszystkim smak samych grzybów powinien być dobrze wyczuwalny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone grzyby myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć cały piasek, a następnie napełniamy umyte grzyby czystą wodą. Pozostaw grzyby do namoczenia przez co najmniej kilka godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po określonym czasie spuść wodę z grzybów, napełnij patelnię nową czystą wodą i podpal patelnię. Gotuj grzyby w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu przez około godzinę. Następnie wlej bulion do osobnego pojemnika. Do gotowania kawioru nie jest potrzebny, ale na jego podstawie można przygotować aromatyczny sos lub małą zupę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, umyj pod wodą i pokrój na duże półpierścienie. Przenosimy go na patelnię, dodajemy i lekko smażymy na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowane grzyby i smażona cebula wraz z olejem roślinnym, na którym została usmażona, przenieś do blendera i posiekaj, aż będzie gładka. Jeśli nie ma blendera, masę cebulowo-grzybową można przepuścić przez maszynę do mięsa, ale lepiej jest użyć rusztu z częstszymi i płytszymi otworami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kawior grzybowy z suszonych grzybów jest gotowy. W razie potrzeby dodaj kawior grzybowy do smaku, pozwól mu ostygnąć, a następnie przenieś go do miski i podaj mały pojemnik.

to danie docenią również osoby poszczące i wegetarianie. Smak kawioru grzybowego można zmienić, podczas gotowania używam różnych rodzajów grzybów leśnych.
z tej ilości składników dostałem około 230 gramów kawioru grzybowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy