skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować bakłażany w sosie chińskim, przygotuj bezpośrednio bakłażany, potrzebujesz również wysokiej jakości sosu sojowego, cukru granulowanego, odrobiny soli, octu (użyłem naturalnego jabłka), miodu, wody, oleju roślinnego i skrobi (wziąłem kukurydzę).
Krok 2:
Opłucz bakłażany, odetnij końcówki. Pokrój owoce w małe kostki, sól, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczy, która często jest nieodłączna dla bakłażana.
Krok 3:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, ułóż przygotowane plastry bakłażana i smaż, często mieszając, aż lekko się zrumieni. Dodaj pół szklanki wody na patelnię i pod przykryciem gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Krok 4:
W osobnym pojemniku połącz sos sojowy, ocet, cukier granulowany, miód, pozostałe pół szklanki wody i skrobię. Mieszaj, aż będzie gładka. Wlej sos na patelnię, na której smażono bakłażany.
Krok 5:
Dodaj bakłażana do sosu, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Takie bakłażany można podawać zarówno na ciepło, jak i na ciepło lub schłodzone. Podczas serwowania uzupełnij danie według własnego gustu posiekanymi świeżymi ziołami, białymi lub czarnymi nasionami sezamu.
razem z bakłażanem można również smażyć paski jasnej papryki, możesz nawet mieć różne kolory. Wtedy bakłażan w chińskim sosie stanie się jeszcze bardziej interesujący, a danie nabierze pstrokatego wyglądu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g