bakłażan w sosie chińskim

ciekawy przepis z bakłażan po chińsku! Proste i smaczne! Bakłażan w chińskim sosie to proste, proste danie. Ważne jest, aby zachować w nim równowagę kwaśnego i słodkiego. Przygotuj się na to, że konieczne będzie Zrównoważenie smaku gotowego dania dla siebie. Może warto dodać trochę posiekanego czosnku.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 68 % 13 g
87 kcal
IG: 62 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować bakłażany w sosie chińskim, przygotuj bezpośrednio bakłażany, potrzebujesz również wysokiej jakości sosu sojowego, cukru granulowanego, odrobiny soli, octu (użyłem naturalnego jabłka), miodu, wody, oleju roślinnego i skrobi (wziąłem kukurydzę).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz bakłażany, odetnij końcówki. Pokrój owoce w małe kostki, sól, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczy, która często jest nieodłączna dla bakłażana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, ułóż przygotowane plastry bakłażana i smaż, często mieszając, aż lekko się zrumieni. Dodaj pół szklanki wody na patelnię i pod przykryciem gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnym pojemniku połącz sos sojowy, ocet, cukier granulowany, miód, pozostałe pół szklanki wody i skrobię. Mieszaj, aż będzie gładka. Wlej sos na patelnię, na której smażono bakłażany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj bakłażana do sosu, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Takie bakłażany można podawać zarówno na ciepło, jak i na ciepło lub schłodzone. Podczas serwowania uzupełnij danie według własnego gustu posiekanymi świeżymi ziołami, białymi lub czarnymi nasionami sezamu.

razem z bakłażanem można również smażyć paski jasnej papryki, możesz nawet mieć różne kolory. Wtedy bakłażan w chińskim sosie stanie się jeszcze bardziej interesujący, a danie nabierze pstrokatego wyglądu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy