filet z mintaja z warzywami w piekarniku

proste, ale bardzo smaczne i zdrowe danie! Przepis jest bardzo prosty, nawet początkujący kucharz sobie z tym poradzi. Dobrze komponuje się z ziemniakami, ryżem, warzywami.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 26 marca-1 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 26 % 5 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój seler w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z mintaja pokroić na średnie kawałki. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż filety, sól, pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż warzywa na oleju roślinnym do połowy ugotowanego, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Smażyć przez kilka minut, dodać trochę wody, dusić pod przykryciem przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż warzywa na filetach rybnych. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut. Jeśli warzywa zaczną się palić, zamknij folię na górze. Podczas serwowania udekoruj natką pietruszki.

niezwykle proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i co najważniejsze zdrowe danie!Przygotowany w ten sposób mintaj okazuje się szczególnie delikatny i soczysty! Idealny do takich dodatków jak ryż, ziemniaki, a nawet tylko z sałatką warzywną będzie bardzo smaczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy