skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jedną z najłatwiejszych przekąsek, które można przygotować w kilka minut, są grzanki czosnkowe. Do tej przekąski potrzebny jest tylko chleb, niekoniecznie nawet świeży, trochę czerstwy też się sprawdzi, chleb pszenny lub żytni to kwestia gustu. Oprócz chleba potrzebujesz kilku ząbków czosnku, ostrych przypraw i przypraw do smaku, soli.
Krok 2:
Pokrój chleb w kostkę lub paski, jak chcesz. Wkładamy do miski, dodajemy do niej przepuszczony przez prasę, starty na drobnej tarce lub drobno posiekany obrany czosnek. Dodaj sól i ostrą paprykę do smaku, trochę świeżo zmielonej kolendry i słodkiej papryki. Dobrze wymieszaj chleb z przyprawami, aby był nasycony dressingiem.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Kładziemy grzanki na oleju, smażymy chleb na złoty kolor ze wszystkich stron, mieszając szpatułką. Rozłóż grzanki na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
Krok 4:
Druga przekąska to krakersy z chleba, w przeciwieństwie do grzanek, nie są smażone na patelni, ale suszone w piekarniku, dressing do chleba można użyć tego samego do smaku i pożądania, tylko do miski oprócz przypraw należy natychmiast wlać olej roślinny, a krakersy rozłożyć na suchej blasze do pieczenia. Możesz urozmaicić smak krakersów innymi przyprawami.
Krok 5:
Równie prostą przekąską są domowe chipsy ziemniaczane. Przygotowują się bardzo prosto. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, suszymy na ręczniku papierowym.
Krok 6:
Włóż je do miski, dodaj sól, czerwoną paprykę, słodką paprykę, wlej olej roślinny, wymieszaj, pozwól ziemniakom wchłonąć przyprawy.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Kładziemy na nim ziemniaki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Wyjmujemy chipsy i natychmiast usuwamy je z blachy do pieczenia. Idealny do piwa i ziemniaków gotowanych w głębokim tłuszczu, są to ziemniaki pokrojone w plastry lub paski i smażone we wrzącym oleju roślinnym, a następnie rozłożone na ręczniku papierowym i posypane solą i czarnym pieprzem.
Krok 8:
Solone prażone migdały to równie popularna i prosta przekąska do piwa.
Krok 9:
Dobrze spłucz orzechy wodą. Aby usunąć skórkę, musisz trzymać migdały przez chwilę we wrzącej wodzie, ale możesz zostawić je ze skórą, nie psuje to smaku, ale czas gotowania jest skrócony.
Krok 10:
Umieść orzechy na suchej patelni i wysusz je na średnim ogniu. Następnie wlej olej roślinny na patelnię, dodaj sól, ostrą paprykę. Wymieszaj i smaż orzechy, aż uzyskają rumieniec.
Krok 11:
Rozłóż przygotowane przekąski na talerzu i podawaj z piwem do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g