wieprzowina duszona z grzybami

proste danie, gotowane na patelni. Duszona wieprzowina z grzybami to bardzo satysfakcjonujące i aromatyczne danie. Do gotowania możesz wziąć pieczarki, boczniaki lub grzyby leśne. Oprócz cebuli możesz również dodać marchewkę. Produkty duszone są na głębokiej patelni z pokrywką na małym ogniu. Mięso z grzybami można podawać z pieczonymi ziemniakami, gotowanymi rożkami lub kaszą gryczaną.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 59 % 13 g
węglowodany 9 % 2 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Smaż warzywa na oleju roślinnym przez około 3 minuty.
2. Pokrój grzyby na małe kawałki, dodaj do warzyw, smaż przez 5 minut.
3. Pokrój wieprzowinę na średnie kawałki, smaż osobno na oleju.
4. Połącz mięso i warzywa, wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Dusić przez 15 minut pod przykryciem.
5. Dodaj śmietanę, gotuj przez kolejne 10 minut. Do stołu podawaj danie na gorąco z makaronem lub ziemniakami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy