skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paprykę nadziewaną mięsem i ryżem w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Na 600 gramów dostałem 3 duże papryki. Umyj paprykę, odetnij wierzchołki i wyjmij łodygę z nasionami. Wierzchołki z kucykami można pozostawić do dekoracji.
Krok 2:
Przygotuj wszystko na farsz. Pokrój mięso wieprzowe na małe kawałki, obierz jedną cebulę i grubo posiekaj.
Krok 3:
Zmiel mięso i cebulę w blenderze na drobną masę. Mollowałem w dwóch seriach przy pierwszej prędkości. Możesz użyć gotowej wieprzowiny lub mielonej wieprzowiny, ale domowej roboty jest zawsze lepszy.
Krok 4:
Gotowe mięso mielone przełożyć do miski, wsypać niegotowany ryż umyty do przezroczystości, posolić i doprawić przyprawami do smaku. Możesz użyć czarnego mielonego pieprzu lub odpowiedniej przyprawy. Mieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Nabij paprykę.
Krok 6:
Teraz zajmij się sosem. Obierz i posiekaj cebulę, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 7:
W małej misce wymieszaj koncentrat pomidorowy ze 100 mililitrami zimnej wody.
Krok 8:
Włącz Multicooker na tryb "smażenie" z zegarem na 20 minut. Wlej olej roślinny do miski multicookera i podgrzej go. Dodaj cebulę i marchewkę, smaż mieszając, aż zasygnalizuje koniec procesu. Warzywa powinny być dobrze oczyszczone.
Krok 9:
Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj ze smażeniem, a następnie wlej rozcieńczoną koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszaj.
Krok 10:
Włóż paprykę do miski multicookera, wlej 900 ml zimnej wody, dodaj sól do smaku i liść laurowy (u mnie posiekany). Aktywuj tryb "gaszenia". W moim multicookerze o mocy 700 W ten tryb kosztuje 1 godzinę-ten czas wystarczy, aby sos się zagotował, a pieprz dobrze się dusił. Po 20 minutach odwróciłem paprykę na drugą stronę, ponieważ nie były całkowicie pokryte sosem. Po ostatnim sygnale danie jest gotowe.
prosty przepis na każdy dzień. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g