popcorn w karmelu

Chrupnij kukurydzę dmuchaną z chrupiącą skórką. Po co kupować, jeśli możesz sam ugotować tyle pysznego popcornu w karmelu, ile chcesz. Ten przysmak jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bardzo zdrowy.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 16 % 12 g
węglowodany 82 % 60 g
346 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

dla wielu z nas popcorn kojarzy się z pójściem do kina, zapach gotującej się kukurydzy natychmiast wywołuje szalony apetyt. Aby nie czekać na kolejną wycieczkę do kina, popcorn można przygotować w domu.
do jego przygotowania potrzebna jest kukurydza specjalnej odmiany. Przepis na tę przekąskę przyszedł do nas z Ameryki.
zacznijmy robić popcorn w karmelu. Przygotujemy niezbędne naczynia. Potrzebujemy patelni z pokrywką. Lepiej jest wziąć większą patelnię, ponieważ kukurydza znacznie zwiększa objętość. Pokrywa powinna być ciasna lub ciężka, aby popcorn nie wyleciał podczas eksplozji. Ugotujemy Karmel w małym rondlu. Biorę emaliowaną chochlę z długim uchwytem.
przygotuj wszystkie niezbędne składniki i zacznij gotować.
wlej kukurydzę na suchą patelnię i równomiernie rozprowadź na dnie. Przykryj pokrywką i włącz średnią temperaturę.
wlej wodę do rondla i wlej cukier. Szklanka cukru daje bardzo słodki karmel. Więc jeśli nie lubisz bardzo słodkich rzeczy, możesz zmniejszyć ilość cukru. Nie musisz mieszać. Włącz piec do temperatury powyżej średniej.
teraz możesz dodać temperaturę pod patelnią z kukurydzą. Po chwili kukurydza zacznie eksplodować. Patelnię w tym procesie należy wstrząsnąć, aby równomiernie podgrzać i eksplodować ziarna kukurydzy.
cukier rozpuszcza się, powstały syrop nie musi być mieszany łyżką. Można mieszać, podnosząc i obracając patelnię. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć patelni z długim uchwytem. Kontrolujemy syrop, nie zapominając o kukurydzy.
gdy wybuchy ustaną, potrząśnij patelnią po raz ostatni, policz do 15 i wyłącz piec.
gdy karmel zmieni kolor na złoty, dodaj masło do rondla i poczekaj, aż się stopi. Teraz możesz dokładnie wymieszać łyżką. Dodaj sodę i ponownie dobrze wymieszaj. Karmel jest gotowy.
zdejmij pokrywkę z patelni i wlej popcorn cienkim strumieniem karmelu, jednocześnie mieszając. Wszystko to należy zrobić bardzo szybko, ponieważ Karmel, w kontakcie z powietrzem, natychmiast zamarza.
pozostaw popcorn w karmelu do ostygnięcia na 10 minut. Jeśli jest mocno sklejony, możesz podzielić już schłodzony.
popcorn w karmelu jest gotowy. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy