skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z brązowego chleba i pomidorów? Aby przygotować sałatkę z pomidorami i czarnym chlebem, potrzebujemy: dojrzałych soczystych pomidorów, czerwonej cebuli, kilku kawałków czarnego chleba (takich jak Borodinsky), koperku, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kliny. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 3:
W razie potrzeby chleb można łatwo wysuszyć na suchej patelni, w tosterze lub w piekarniku.
Krok 4:
Pokrój chleb w kostkę.
Krok 5:
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 6:
Przygotuj olej roślinny. Możesz użyć oliwy, ka i lub wziąć słonecznik, ale najlepiej powinien być nierafinowany. Więc sałatka okaże się kilka razy bardziej aromatyczna i smaczniejsza.
Krok 7:
W salaterce połącz pomidory, chleb, cebulę i koperek. Sól, pieprz i dopraw olejem roślinnym. Delikatnie wymieszaj.
Krok 8:
Pozostaw sałatkę na 5-7 minut i podawaj. Smacznego!
niepożądane jest dodawanie czosnku do tej sałatki, w przeciwnym razie zabije smak pozostałych składników. Pikantność cebuli jest tutaj wystarczająca.
cebula nie może być używana jako czerwona, ale zwykła cebula.
nawiasem mówiąc, aby odeprzeć gorycz cebuli, możesz marynować ją w occie przez 15 minut, a następnie spłukać wodą. Chleb w sałatce można stosować pszenicę, a także różne krakersy. Na przykład z pomidorami i ziołami lub neutralne, bez konkretnego smaku.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g