Sałatka z brązowego chleba i pomidorów

prosta sałatka z łatwo dostępnych potraw - smaczna i łatwa. Dla siebie zwykle robię sałatkę składającą się z pomidorów, ciemnego chleba, koperku i kwaśnej śmietany. Ale mąż bardziej lubi tę opcję - z cebulą i oliwą z oliwek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 64 % 16 g
136 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z brązowego chleba i pomidorów? Aby przygotować sałatkę z pomidorami i czarnym chlebem, potrzebujemy: dojrzałych soczystych pomidorów, czerwonej cebuli, kilku kawałków czarnego chleba (takich jak Borodinsky), koperku, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kliny. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W razie potrzeby chleb można łatwo wysuszyć na suchej patelni, w tosterze lub w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój chleb w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj olej roślinny. Możesz użyć oliwy, ka i lub wziąć słonecznik, ale najlepiej powinien być nierafinowany. Więc sałatka okaże się kilka razy bardziej aromatyczna i smaczniejsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz pomidory, chleb, cebulę i koperek. Sól, pieprz i dopraw olejem roślinnym. Delikatnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw sałatkę na 5-7 minut i podawaj. Smacznego!

niepożądane jest dodawanie czosnku do tej sałatki, w przeciwnym razie zabije smak pozostałych składników. Pikantność cebuli jest tutaj wystarczająca.

cebula nie może być używana jako czerwona, ale zwykła cebula.

nawiasem mówiąc, aby odeprzeć gorycz cebuli, możesz marynować ją w occie przez 15 minut, a następnie spłukać wodą. Chleb w sałatce można stosować pszenicę, a także różne krakersy. Na przykład z pomidorami i ziołami lub neutralne, bez konkretnego smaku.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy