kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem

Prosty, wszechstronny przepis na każdą okazję! Każda gospodyni domowa powinna mieć uniwersalny prosty przepis na każdą okazję, czy to szybką kolację, nieoczekiwanych gości, czy "przystoi" produktów. Kotlety z kurczaka z grzybami i serem to właśnie ta opcja. Szybko, smacznie, oryginalnie. Ponadto pierś z kurczaka jest produktem uniwersalnym, w towarzystwie którego każdy dodatek odniesie sukces.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jak zrobić kotlety z kurczaka z grzybami i serem? Umyj pierś kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym. Przeciąć wzdłuż na pół.

owinąć folią spożywczą i lekko ubić. Jeśli masz nierówne części lub małe (skrawki), możesz ułożyć je wszystkie na folii spożywczej zachodzącej na siebie, przykryć folią, a także lekko odeprzeć. Więc połączą się ze sobą w cały kawałek. Posolić.

umyj grzyby,pokrój.

obierz cebulę,również posiekaj.

na patelni rozgrzej olej i podsmaż grzyby z cebulą, lekko solą i pieprzem.

przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż ubity filet. Posmaruj kwaśną śmietaną. Ułóż smażone grzyby z cebulą. Posyp startym serem.

umieść blachę do pieczenia z kotletami z kurczaka w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 20 minut.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy