skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety z kurczaka z grzybami i serem? Umyj pierś kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym. Przeciąć wzdłuż na pół.
owinąć folią spożywczą i lekko ubić. Jeśli masz nierówne części lub małe (skrawki), możesz ułożyć je wszystkie na folii spożywczej zachodzącej na siebie, przykryć folią, a także lekko odeprzeć. Więc połączą się ze sobą w cały kawałek. Posolić.
umyj grzyby,pokrój.
obierz cebulę,również posiekaj.
na patelni rozgrzej olej i podsmaż grzyby z cebulą, lekko solą i pieprzem.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż ubity filet. Posmaruj kwaśną śmietaną. Ułóż smażone grzyby z cebulą. Posyp startym serem.
umieść blachę do pieczenia z kotletami z kurczaka w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 20 minut.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g