skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić udka z kurczaka w cieście? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: udka z kurczaka; olej roślinny; przyprawy do udek (lub kurczaka); czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Udka z kurczaka opłucz i osusz. Posyp kurczaka solą, pieprzem i przyprawami do kurczaka. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 3:
Ciasto. Aby zrobić ciasto, potrzebujemy: majonez; jajko; mąka i olej roślinny.
Krok 4:
Dodaj mąkę do miski, dodaj majonez, jajko i olej roślinny.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Jeśli ciasto okaże się bardzo gęste, możesz rozcieńczyć je innym jajkiem lub 1-2 łyżkami.l mleko.
Krok 6:
Dokładnie zanurz każdą podudzie w cieście, aby mięso było całkowicie pokryte.
Krok 7:
Na głębokiej patelni lub patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż nogi do wrzącego oleju, uważając, aby nie stykały się ze sobą. Smażyć w głębokim tłuszczu na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż się ugotuje.
Krok 8:
Ułóż nogi w cieście na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 9:
Podawaj z dowolnym dodatkiem. Okazuje się pyszne z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. Smacznego!
kurczak w cieście jest przygotowywany na wiele sposobów, a wynik jest zawsze idealny. Skrzydła, nogi lub filety są delikatne, różowe i pachnące. Aby przygotować danie, wystarczy określić najlepszy przepis na ciasto, który pomoże stworzyć doskonałą ucztę.
najprostsze ciasto z kurczaka składa się z trzech podstawowych składników – jajek, mąki i mleka i jest uzupełniane wszelkiego rodzaju przyprawami. Odpowiada za soczystość mięsa, dlatego podczas gotowania należy monitorować jego konsystencję, nie powinno być ani bardzo gęste, ani płynne. Aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, mąkę częściowo zastępuje się skrobią.
inną opcją jest zastąpienie mleka majonezem. Ale dodaje się olej roślinny. Takie ciasto okazuje się dość grube.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g