udka z kurczaka w cieście

chrupiące udka z kurczaka nadają się jako przystawka do piwa. Zazwyczaj gotujemy kotlety w cieście. Mogą pochodzić z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny i innych mięs. Jednak w cieście można również ugotować całe kawałki mięsa. W moim przypadku są to udka z kurczaka. Przepis, choć kaloryczny, jest pyszny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 63 % 26 g
węglowodany 5 % 2 g
290 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka w cieście? Przygotuj składniki. Potrzebujemy: udka z kurczaka; olej roślinny; przyprawy do udek (lub kurczaka); czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka opłucz i osusz. Posyp kurczaka solą, pieprzem i przyprawami do kurczaka. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto. Aby zrobić ciasto, potrzebujemy: majonez; jajko; mąka i olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do miski, dodaj majonez, jajko i olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Jeśli ciasto okaże się bardzo gęste, możesz rozcieńczyć je innym jajkiem lub 1-2 łyżkami.l mleko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie zanurz każdą podudzie w cieście, aby mięso było całkowicie pokryte.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na głębokiej patelni lub patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż nogi do wrzącego oleju, uważając, aby nie stykały się ze sobą. Smażyć w głębokim tłuszczu na średnim ogniu przez 15-20 minut, aż się ugotuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż nogi w cieście na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj z dowolnym dodatkiem. Okazuje się pyszne z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. Smacznego!

kurczak w cieście jest przygotowywany na wiele sposobów, a wynik jest zawsze idealny. Skrzydła, nogi lub filety są delikatne, różowe i pachnące. Aby przygotować danie, wystarczy określić najlepszy przepis na ciasto, który pomoże stworzyć doskonałą ucztę.
najprostsze ciasto z kurczaka składa się z trzech podstawowych składników – jajek, mąki i mleka i jest uzupełniane wszelkiego rodzaju przyprawami. Odpowiada za soczystość mięsa, dlatego podczas gotowania należy monitorować jego konsystencję, nie powinno być ani bardzo gęste, ani płynne. Aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, mąkę częściowo zastępuje się skrobią.
inną opcją jest zastąpienie mleka majonezem. Ale dodaje się olej roślinny. Takie ciasto okazuje się dość grube.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy