gotowana wieprzowina w rękawie w piekarniku

pyszna wieprzowina wieprzowa! Bardzo prosty przepis! Domowa gotowana wieprzowina to całkowicie naturalny produkt, który można podawać jako główny gorący posiłek lub zamiast kiełbasy na kanapki. Gotowanie w rękawie pozwala zachować sok i sprawić, że wieprzowina będzie jeszcze bardziej miękka.
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 5 % 1 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

aby ugotować wieprzowinę w rękawie w piekarniku, weź cały kawałek wieprzowiny z minimalną ilością tłuszczu i żył. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą, osusz i odetnij folie i tłuszcz, jeśli jest na mięsie.

wlej wodę do głębokiego rondla, dodaj sól, liść laurowy, mielony pieprz i groszek. Postaw garnek na dużym ogniu i zagotuj. Od momentu wrzenia gotuj marynatę na średnim ogniu przez 5 minut i wyłącz.

przed pracą z mięsem woda powinna ostygnąć, możesz zostawić ją w tej samej patelni lub wlać do zimnej, co znacznie przyspieszy proces.

gdy woda całkowicie ostygnie, załaduj do niej cały kawałek mięsa i pozostaw do marynowania. Minimalny czas przechowywania mięsa w marynacie wynosi 3 godziny, ale lepiej zwiększyć go do 12 godzin, od tego zależy delikatność gotowego dania. Najłatwiej jest włożyć mięso wieczorem i kontynuować pracę rano.

pod koniec procesu marynowania wyjmij mięso z wody i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Pocieraj kawałek przyprawami do mięsa ze wszystkich stron, pocierając rękami, aby uzyskać lepszą penetrację. Możesz wybrać mieszankę przypraw według własnych upodobań, od zwykłych gotowych kolekcji po własne indywidualne receptury.

czosnek obrać, umyć, osuszyć i pokroić w szerokie talerze. Wykonaj małe nacięcia na mięsie i włóż do nich talerze czosnku. Taki szpikulec pozwoli Ci zabarwić smak mięsa, nadając mu pikanterii, a same talerze czosnku okażą się dość smaczne.

przenieś mięso do rękawa do pieczenia, zawiąż je i wykonaj kilka nakłuć na powierzchni, przez które wydostanie się para. Włóż do zimnego piekarnika, Ustaw na 180 stopni i piecz przez godzinę. 10 minut przed końcem pokrój torebkę i dopraw do apetycznej Skórki. Odcedź sok z gotowego mięsa. Możesz podawać na gorąco lub jako mięso, w tym przypadku ostudzić i wysłać do lodówki na co najmniej godzinę.

podawaj posiekane, udekorowane gałązką rozmarynu.

smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy