skład / składniki
metoda gotowania
aby ugotować wieprzowinę w rękawie w piekarniku, weź cały kawałek wieprzowiny z minimalną ilością tłuszczu i żył. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą, osusz i odetnij folie i tłuszcz, jeśli jest na mięsie.
wlej wodę do głębokiego rondla, dodaj sól, liść laurowy, mielony pieprz i groszek. Postaw garnek na dużym ogniu i zagotuj. Od momentu wrzenia gotuj marynatę na średnim ogniu przez 5 minut i wyłącz.
przed pracą z mięsem woda powinna ostygnąć, możesz zostawić ją w tej samej patelni lub wlać do zimnej, co znacznie przyspieszy proces.
gdy woda całkowicie ostygnie, załaduj do niej cały kawałek mięsa i pozostaw do marynowania. Minimalny czas przechowywania mięsa w marynacie wynosi 3 godziny, ale lepiej zwiększyć go do 12 godzin, od tego zależy delikatność gotowego dania. Najłatwiej jest włożyć mięso wieczorem i kontynuować pracę rano.
pod koniec procesu marynowania wyjmij mięso z wody i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Pocieraj kawałek przyprawami do mięsa ze wszystkich stron, pocierając rękami, aby uzyskać lepszą penetrację. Możesz wybrać mieszankę przypraw według własnych upodobań, od zwykłych gotowych kolekcji po własne indywidualne receptury.
czosnek obrać, umyć, osuszyć i pokroić w szerokie talerze. Wykonaj małe nacięcia na mięsie i włóż do nich talerze czosnku. Taki szpikulec pozwoli Ci zabarwić smak mięsa, nadając mu pikanterii, a same talerze czosnku okażą się dość smaczne.
przenieś mięso do rękawa do pieczenia, zawiąż je i wykonaj kilka nakłuć na powierzchni, przez które wydostanie się para. Włóż do zimnego piekarnika, Ustaw na 180 stopni i piecz przez godzinę. 10 minut przed końcem pokrój torebkę i dopraw do apetycznej Skórki. Odcedź sok z gotowego mięsa. Możesz podawać na gorąco lub jako mięso, w tym przypadku ostudzić i wysłać do lodówki na co najmniej godzinę.
podawaj posiekane, udekorowane gałązką rozmarynu.
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g