skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Połóż mięso, sprawdź je i wybierz żądaną część. Oczyścimy wszystko z nadmiaru, a to nie tylko kości, ale także filmy, skórę, żyły, jednym słowem wszystko, co nie pozwoli kebabowi stać się miękkim i delikatnym. Smalec, jeśli chcesz, nie możesz go usunąć.
Krok 2:
Są różne opinie-myć lub nie myć mięsa. Myć. Ale wtedy ważne jest, aby pozwolić mu wyschnąć z wilgoci i pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Z reguły do wieprzowiny należy cebula. Możesz go pokroić w plasterki – tak, aby nie były większe niż plastry mięsa, w przeciwnym razie cebula się przypali, a mięso się nie ugotuje. Postanowiłam wziąć bułgarską paprykę. Ma niezrównany smak i kolor. Wszystko to tylko ozdobiło moje szaszłyki. Pokrój pieprz na małe kwadraty, aby dopasować rozmiar mięsa.
Krok 4:
Aby Kebab był smaczniejszy, musisz przygotować marynatę. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie marynaty do grilla. Ale po otrzymaniu twardego mięsa na wyjściu prawie na zawsze zrezygnowałem z octu. W końcu jest łagodniejszy środek. Obtoczyłem mięso w suchych przyprawach i soli, a następnie pokropiłem olejem i sosem sojowym. Robimy wszystko do smaku.
Krok 5:
Jeśli masz czas i nikt nad tobą nie wisi" z prośbami o zrobienie wszystkiego jak najszybciej, wyślij mięso na pół godziny do lodówki. Gotuję częściej 10 minut po marynowaniu, na przemian nawlekając mięso i paprykę (w Twoim przypadku cebulę) na drewniane szaszłyki.
Krok 6:
Kapiemy dosłownie trochę oleju do miski. Włącz Multicooker w trybie "smażenie" (lub pieczenie, jeśli nie ma takiej opcji). Ustaw czas na 30 minut. Ale podczas smażenia zobaczysz, że mięso gotuje się wcześniej.
Krok 7:
Smaż szaszłyki, obracając z jednej strony na drugą, aż będą ugotowane. Nie musisz zamykać pokrywki, w przeciwnym razie okaże się, że nie jest to kebab, ale gulasz.
Krok 8:
Aby jeszcze bardziej zaskoczyć szaszłyki, przygotuj sos. Można go łatwo przygotować samodzielnie lub w powolnej kuchence. Podczas smażenia szaszłyków można osobno zagotować sok mandarynkowy, dodać do niego masło, odparować na małym ogniu. Po rozcieńczeniu skrobi w wodzie wlej ją do soku i wymieszaj. Zrobiłem to szybko w misce multicookera, wyjmując szaszłyki.
Krok 9:
Następnie mięso w sosie przez kilka minut lub po prostu polać podczas serwowania. Pyszne niesamowite!
i więcej porad
aby przygotować domowy kebab w powolnej kuchence, wskazane jest cięcie mięsa na małe plasterki. Wtedy okaże się szybszy i bardziej soczysty, ponieważ nie będziesz musiał długo smażyć.
marynaty i sosy mogą być różne. Ale nawet jeśli nie masz nic wyrafinowanego, pieprz mięso, posyp ziołami i solą lub trzymaj w majonezie lub śmietanie, a twoje życie się powiedzie!
nie zapomnij przymierzyć szaszłyków do dna miski wolnowaru przed naciągnięciem mięsa i warzyw na szaszłyki. Jeśli już, przyciąć, aby pasowały.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g