Hingalsh

danie, którego nie można odmówić! Hingalsh-przaśne ciasta z nadzieniem, własność kuchni czeczeńskiej. Ciasto na ciasta można gotować nawet na wodzie, więc jeśli nie ma kefiru, można go łatwo wymienić. Lepiej nie gotować dyni do nadzienia, ale piec lub gotować na parze, aby była mniej wodnista.
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 66 % 21 g
152 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Myjemy dynię bez obierania skóry na małe kawałki, wycinamy rdzeń z nasionami. Dynię gotujemy na parze za pomocą multicookera i trybu "parowego" przez 15 minut (można również gotować na parze nad wrzącą wodą, układając dynię na sicie). Następnie za pomocą łyżki usuń miąższ dyni ze skóry, zmiel go blenderem na puree, sól i dodaj cukier.

2. Wlać kefir do miski, wlać sodę i sól, przesiać mąkę, zagnieść miękkie ciasto, podzielić na 8 równych części. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj część ciasta w okrąg bardzo cienko, o średnicy około 18-20 centymetrów. Rozłóż puree z dyni na połowie ciasta, przykryj drugą połową, ściśnij krawędzie, wygodnie jest to zrobić widelcem. Robimy to ze wszystkimi kawałkami ciasta.

3. Lekko opiekamy półfabrykaty z obu stron na suchej patelni (bez dodawania oleju!), nie trzeba smażyć, tylko lekko zrumienić. Połóż smażone półfabrykaty na naczyniu, przykryj pokrywką. Wlej gorącą przegotowaną wodę do miski, włóż masło do innej miski, rozpuść w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego. Zanurz hinglash w wodzie,a następnie w maśle, rozłóż na półmisku.

natychmiast danie można podać na stole, krojąc hinglash na kawałki, więc wygodniej jest je jeść.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy