skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy dynię bez obierania skóry na małe kawałki, wycinamy rdzeń z nasionami. Dynię gotujemy na parze za pomocą multicookera i trybu "parowego" przez 15 minut (można również gotować na parze nad wrzącą wodą, układając dynię na sicie). Następnie za pomocą łyżki usuń miąższ dyni ze skóry, zmiel go blenderem na puree, sól i dodaj cukier.
2. Wlać kefir do miski, wlać sodę i sól, przesiać mąkę, zagnieść miękkie ciasto, podzielić na 8 równych części. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj część ciasta w okrąg bardzo cienko, o średnicy około 18-20 centymetrów. Rozłóż puree z dyni na połowie ciasta, przykryj drugą połową, ściśnij krawędzie, wygodnie jest to zrobić widelcem. Robimy to ze wszystkimi kawałkami ciasta.
3. Lekko opiekamy półfabrykaty z obu stron na suchej patelni (bez dodawania oleju!), nie trzeba smażyć, tylko lekko zrumienić. Połóż smażone półfabrykaty na naczyniu, przykryj pokrywką. Wlej gorącą przegotowaną wodę do miski, włóż masło do innej miski, rozpuść w kuchence mikrofalowej do stanu płynnego. Zanurz hinglash w wodzie,a następnie w maśle, rozłóż na półmisku.
natychmiast danie można podać na stole, krojąc hinglash na kawałki, więc wygodniej jest je jeść.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g