skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować zapiekankę z brokułami i kurczakiem w piekarniku, weź filet z kurczaka, małą główkę brokułów lub mrożoną wersję brokułów, por, szklankę śmietany 20% (możesz 10%), kawałek twardego sera, sól i wszelkie przyprawy (u mnie to tylko czarny pieprz).
Krok 2:
Rozłóż brokuły na kwiatostany i gotuj we wrzącej osolonej wodzie, aż będą do połowy ugotowane. Zwykle gotuję przez około 5 minut, ponieważ nie lubię mocno gotowanych brokułów. Zrób to również, jeśli używasz mrożonych brokułów.
Krok 3:
Odcedź i trochę ostudź brokuły. Następnie pokrój każdy kwiatostan gotowanych brokułów na dwie lub trzy kolejne części.
Krok 4:
Pokrój filety na małe kawałki.
Krok 5:
Dobrze umyj pory (ponieważ między piórami cebuli może pozostać ziemia, w której rosła), pokrój w półpierścienie. Lepiej jest używać tylko białej części porów i niewielkiej części zielonej. Zielenie są zwykle twarde i bez smaku.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i smaż piersi z kurczaka przez kilka minut, a następnie dodaj posiekane pory.
Krok 7:
Smaż przez około pięć minut, sól i pieprz do smaku. W tym momencie możesz dodać dowolne ulubione przyprawy.
Krok 8:
W naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia ułożyć smażone mięso z porami.
Krok 9:
Ułóż przygotowaną kapustę brokułową na wierzchu.
Krok 10:
Napełnij wszystko śmietaną i posyp drobno startym serem. Możesz najpierw wymieszać ser i śmietanę w osobnej misce, polać sosem serowym kurczaka z brokułami.
Krok 11:
Włóż brokuły z kurczakiem do piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni na złoty ser. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić, zależy to od piekarnika. Możesz poruszać się po kolorze skórki sera, jeśli jest złoty-danie jest gotowe (ponieważ początkowo używamy gotowych składników, nic nie będzie surowe i nie upieczone).
jest bardzo smaczny i satysfakcjonujący. Danie spodoba się nawet tym, którzy nie lubią brokułów!
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g