zapiekanka z brokułami i kurczakiem

nie tylko zdrowe, ale także nieoczekiwanie smaczne danie! Dzięki śmietanie i warzywom mięso jest soczyste i satysfakcjonujące, a na wierzchu apetyczna pieczona skórka serowa. Lepiej nie zastępować porów niczym, ponieważ doskonale podkreśla wszystkie składniki w tym naczyniu i nadaje pikantny aromat.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 11 % 3 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować zapiekankę z brokułami i kurczakiem w piekarniku, weź filet z kurczaka, małą główkę brokułów lub mrożoną wersję brokułów, por, szklankę śmietany 20% (możesz 10%), kawałek twardego sera, sól i wszelkie przyprawy (u mnie to tylko czarny pieprz).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż brokuły na kwiatostany i gotuj we wrzącej osolonej wodzie, aż będą do połowy ugotowane. Zwykle gotuję przez około 5 minut, ponieważ nie lubię mocno gotowanych brokułów. Zrób to również, jeśli używasz mrożonych brokułów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź i trochę ostudź brokuły. Następnie pokrój każdy kwiatostan gotowanych brokułów na dwie lub trzy kolejne części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filety na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj pory (ponieważ między piórami cebuli może pozostać ziemia, w której rosła), pokrój w półpierścienie. Lepiej jest używać tylko białej części porów i niewielkiej części zielonej. Zielenie są zwykle twarde i bez smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i smaż piersi z kurczaka przez kilka minut, a następnie dodaj posiekane pory.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż przez około pięć minut, sól i pieprz do smaku. W tym momencie możesz dodać dowolne ulubione przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia ułożyć smażone mięso z porami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż przygotowaną kapustę brokułową na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij wszystko śmietaną i posyp drobno startym serem. Możesz najpierw wymieszać ser i śmietanę w osobnej misce, polać sosem serowym kurczaka z brokułami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż brokuły z kurczakiem do piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni na złoty ser. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić, zależy to od piekarnika. Możesz poruszać się po kolorze skórki sera, jeśli jest złoty-danie jest gotowe (ponieważ początkowo używamy gotowych składników, nic nie będzie surowe i nie upieczone).

jest bardzo smaczny i satysfakcjonujący. Danie spodoba się nawet tym, którzy nie lubią brokułów!
smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy