julienne w kokotnicach z kurczakiem i grzybami

najbardziej ukochany, pyszny, apetyczny, na wakacje! Julienne w kokosach z kurczakiem i grzybami to niezwykle prosta i szybka gorąca przekąska, która będzie odpowiednia zarówno na codzienną, jak i świąteczną ucztę. Podawanie w pięknym naczyniu sprawia, że danie jest jeszcze bardziej efektowne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 9 % 3 g
220 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić julienne w Cocottes z kurczakiem i grzybami? Przygotuj jedzenie. Weź filet z piersi, jest mniej tłusty. Lepiej, jeśli mięso jest schłodzone. Wstępnie rozmrozić zamrożone, przenosząc je z zamrażarki do lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filet z kurczaka, dobrze wysusz, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony. Pokrój mięso w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pieczarki, osusz i pokrój na małe plasterki. Kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i usmaż w nim mięso na złoty kolor. Przenieś filet z kurczaka do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tej samej patelni, na której smażono mięso, włóż grzyby i smaż je również na złoty kolor. Przenieś grzyby do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na tej samej patelni połącz mleko, majonez, sól i pieprz. Podgrzej masę na małym ogniu, ciągle mieszając i rozbijając wszystkie grudki. Nie doprowadzaj do wrzenia!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powinien uzyskać jednorodny sos o średniej gęstości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelnię z sosem włóż kurczaka i grzyby. Wszystko wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Life Hack! We wszystkich przepisach piszą, że mąkę należy najpierw przesiać, a następnie wlać do samego sosu i wymieszać. Ponieważ mąkę wlewa się dużą porcją bezpośrednio do gorącego sosu, istnieje duże prawdopodobieństwo pojawienia się grudek. Aby tego uniknąć, przesiewam mąkę bezpośrednio na patelnię z mięsem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas mieszania masa jest jednorodna i wolna od grudek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż powstałą masę na kokosach. Posyp julienne startym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść kokotniki w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 10-15 minut, aż na serze pojawi się apetyczna rumiana skorupa. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości kokotni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj julienne w koktajlach natychmiast, na gorąco. Smacznego!

sos do tej julienne przygotowałem nie na śmietanie ani śmietanie, jak zwykle, ale na majonezie. Jednocześnie nie doprowadziłem mieszanki do wrzenia i wybrałem majonez bez musztardy, tylko ze składnikami, które można bezpiecznie podgrzać bez szkody dla organizmu.
przepis na tę julienne znalazłem w moim ulubionym magazynie kulinarnym. Na początku byłem bardzo zdezorientowany obecnością majonezu, wydawało mi się, że zabije smak mięsa. Ale w końcu Julien okazał się doskonały. Świetny zamiennik kremu. Najważniejsze jest, aby wybrać majonez z serii organicznej.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy