skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julienne w Cocottes z kurczakiem i grzybami? Przygotuj jedzenie. Weź filet z piersi, jest mniej tłusty. Lepiej, jeśli mięso jest schłodzone. Wstępnie rozmrozić zamrożone, przenosząc je z zamrażarki do lodówki.
Krok 2:
Umyj filet z kurczaka, dobrze wysusz, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony. Pokrój mięso w drobną kostkę.
Krok 3:
Umyj pieczarki, osusz i pokrój na małe plasterki. Kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 5:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i usmaż w nim mięso na złoty kolor. Przenieś filet z kurczaka do miski.
Krok 6:
Na tej samej patelni, na której smażono mięso, włóż grzyby i smaż je również na złoty kolor. Przenieś grzyby do mięsa.
Krok 7:
Na tej samej patelni połącz mleko, majonez, sól i pieprz. Podgrzej masę na małym ogniu, ciągle mieszając i rozbijając wszystkie grudki. Nie doprowadzaj do wrzenia!
Krok 8:
Powinien uzyskać jednorodny sos o średniej gęstości.
Krok 9:
Na patelnię z sosem włóż kurczaka i grzyby. Wszystko wymieszaj.
Krok 10:
Life Hack! We wszystkich przepisach piszą, że mąkę należy najpierw przesiać, a następnie wlać do samego sosu i wymieszać. Ponieważ mąkę wlewa się dużą porcją bezpośrednio do gorącego sosu, istnieje duże prawdopodobieństwo pojawienia się grudek. Aby tego uniknąć, przesiewam mąkę bezpośrednio na patelnię z mięsem.
Krok 11:
Podczas mieszania masa jest jednorodna i wolna od grudek.
Krok 12:
Rozłóż powstałą masę na kokosach. Posyp julienne startym serem.
Krok 13:
Umieść kokotniki w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 10-15 minut, aż na serze pojawi się apetyczna rumiana skorupa. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i wielkości kokotni.
Krok 14:
Podawaj julienne w koktajlach natychmiast, na gorąco. Smacznego!
sos do tej julienne przygotowałem nie na śmietanie ani śmietanie, jak zwykle, ale na majonezie. Jednocześnie nie doprowadziłem mieszanki do wrzenia i wybrałem majonez bez musztardy, tylko ze składnikami, które można bezpiecznie podgrzać bez szkody dla organizmu.
przepis na tę julienne znalazłem w moim ulubionym magazynie kulinarnym. Na początku byłem bardzo zdezorientowany obecnością majonezu, wydawało mi się, że zabije smak mięsa. Ale w końcu Julien okazał się doskonały. Świetny zamiennik kremu. Najważniejsze jest, aby wybrać majonez z serii organicznej.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g