wątróbka w sosie sojowym

ten przepis może ugotować dowolną wątrobę. Sos sojowy zawiera już sól, więc musisz bardzo ostrożnie posolić wątrobę. Sos sojowy można zastąpić słodszym teriyaki. Wątroba ze słodkimi sosami jest całkiem połączona.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 29 % 8 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować wątrobę wieprzową w sosie sojowym, potrzebujemy: świeżej wątroby wieprzowej; sos sojowy; czosnek; cukier; skrobia; woda; olej roślinny; papryka; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie przepłucz wątrobę z krwi, Usuń filmy i przewody. Wysuszyć. Pokrój na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz wątrobę, czosnek, 1,5 łyżki. l olej roślinny, skrobia, papryka, mielony pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Osobno połącz sos sojowy i cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny. Umieść wątrobę na patelni. Smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty. przed pojawieniem się złotej skórki na wątrobie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sos sojowy z cukrem na patelnię. Smaż wątrobę przez kolejne 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stopniowo wlewaj gorącą wodę. W razie potrzeby posolić SOS. Doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj wątrobę w sosie sojowym z dowolnym dodatkiem. Sos można odcedzić z płatków skrobi. Będzie doskonałym dodatkiem do Dania. Smacznego!

do sosu sojowego oprócz cukru można dodać 1-2 łyżki. l. pasta pomidorowa.
do tego dania można również dodać cebulę pokrojoną w krążki lub małe kostki. Ale ponieważ nie żałuję potraw z cebulą (z rzadkimi wyjątkami), nie dodałem tego.
oprócz cebuli możesz dodać marchewki pokrojone w kostkę lub pokrojone w kostkę. Dzięki temu danie będzie bardziej satysfakcjonujące.
pomimo długiego czasu duszenia wątroba zachowuje miękkość. Nie staje się sztywny, jak to zwykle bywa przy długim pieczeniu. Ale bardzo ważne jest, aby wlać gorącą wodę, a najlepiej wrzącą wodę. Zapobiega to sztywnieniu wątroby.
aby sos był bardziej lepki, możesz dodać 1 łyżkę do wody. l mąka lub skrobia.

W przypadku braku przeciwwskazań i zakazów żywieniowych wątroba musi być włączona do diety. Ten produkt jest bogaty w jod, żelazo i kolagen. A te elementy są bardzo przydatne dla kobiet w ciąży, osób starszych i dzieci. Wątroba jest niezwykle potrzebna osobom, u których występuje spadek hemoglobiny. Produkt jest niezbędny w przypadku niedokrwistości i braku żelaza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy