pieczeń wieprzowa z cebulą jak w jadalni

aromatyczny, apetyczny, na obiad i na drugi dla całej rodziny! Pieczeń wieprzowa z cebulą jak w jadalni to bardzo popularne i lubiane przez wielu danie. Gotują go często, ale nie zawsze wiedzą, jak to zrobić poprawnie. Mięso przygotowane według tego przepisu okazuje się bardzo smaczne i soczyste.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 70 % 30 g
węglowodany 2 % 1 g
322 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pieczeń wieprzową jak w jadalni? Przygotuj jedzenie. Nie wszystkie części tuszy nadają się do smażenia. Aby mięso było delikatne i soczyste, weź szyję, łopatkę, szynkę lub polędwicę. Danie będzie smaczniejsze ze świeżego mięsa, ale jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź je, pozostawiając na 8 godzin w lodówce, a następnie 1-2 godziny w pokoju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi, aby podczas smażenia było mniej rozprysków i uzyskać bardziej jednolitą złotą skórkę na powierzchni. Odetnij nadmiar tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso na kawałki o wymiarach około 2x4 cm, spróbuj pokroić kawałki w poprzek włókien — podczas smażenia skurczą się, ale krótkie będą bardziej miękkie niż długie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie. W tej formie zachowa swój kształt i będzie wygodnie jeść.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mięso i cebulę do wspólnego głębokiego pojemnika. Dodaj przyprawy i około 3 łyżki oleju. Jeszcze nie solić. Lepiej nie solić mięsa przed smażeniem, aby zachować więcej soku. Weź przyprawy do smaku, gotowe zestawy lub osobno.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był równomiernie marynowany. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smażenia podgrzej patelnię olejem roślinnym. Należy pamiętać, że jeśli mięso jest zbyt tłuste, olej będzie wymagał znacznie mniej niż wskazano w przepisie. Czasami, jeśli mięso jest tłuste, możesz obejść się bez oleju. Włącz średnie lub ponadprzeciętne ciepło. Ponieważ mięso piecze się dłużej niż cebula, najpierw połóż na patelni tylko kawałki wieprzowiny w jednej warstwie. Jeśli wszystko nie pasuje na raz, smaż w kilku seriach. Nie musisz zamykać pokrywy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż wieprzowinę na patelni, kawałek po kawałku, w odległości od siebie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Zajęło mi to około 4 minut z każdej strony. Posolić już smażoną stronę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe kawałki włożyć do głębokiego naczynia i przykryć pokrywką i pozwolić & quot; odpocząć", aby mięso osiągnęło gotowość.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na oleju pozostałym na patelni z mięsa usmaż cebulę. Smaż, aż będzie przezroczysty i złoty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem wymieszaj mięso z cebulą i lekko podgrzej na tej samej patelni. Podawać z puree ziemniaczanym, makaronem, ryżem lub kaszą gryczaną. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy