skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pieczeń wieprzową jak w jadalni? Przygotuj jedzenie. Nie wszystkie części tuszy nadają się do smażenia. Aby mięso było delikatne i soczyste, weź szyję, łopatkę, szynkę lub polędwicę. Danie będzie smaczniejsze ze świeżego mięsa, ale jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź je, pozostawiając na 8 godzin w lodówce, a następnie 1-2 godziny w pokoju.
Krok 2:
Opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi, aby podczas smażenia było mniej rozprysków i uzyskać bardziej jednolitą złotą skórkę na powierzchni. Odetnij nadmiar tłuszczu.
Krok 3:
Pokrój mięso na kawałki o wymiarach około 2x4 cm, spróbuj pokroić kawałki w poprzek włókien — podczas smażenia skurczą się, ale krótkie będą bardziej miękkie niż długie.
Krok 4:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie. W tej formie zachowa swój kształt i będzie wygodnie jeść.
Krok 5:
Przenieś mięso i cebulę do wspólnego głębokiego pojemnika. Dodaj przyprawy i około 3 łyżki oleju. Jeszcze nie solić. Lepiej nie solić mięsa przed smażeniem, aby zachować więcej soku. Weź przyprawy do smaku, gotowe zestawy lub osobno.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był równomiernie marynowany. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Do smażenia podgrzej patelnię olejem roślinnym. Należy pamiętać, że jeśli mięso jest zbyt tłuste, olej będzie wymagał znacznie mniej niż wskazano w przepisie. Czasami, jeśli mięso jest tłuste, możesz obejść się bez oleju. Włącz średnie lub ponadprzeciętne ciepło. Ponieważ mięso piecze się dłużej niż cebula, najpierw połóż na patelni tylko kawałki wieprzowiny w jednej warstwie. Jeśli wszystko nie pasuje na raz, smaż w kilku seriach. Nie musisz zamykać pokrywy.
Krok 8:
Rozłóż wieprzowinę na patelni, kawałek po kawałku, w odległości od siebie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Zajęło mi to około 4 minut z każdej strony. Posolić już smażoną stronę.
Krok 9:
Gotowe kawałki włożyć do głębokiego naczynia i przykryć pokrywką i pozwolić & quot; odpocząć", aby mięso osiągnęło gotowość.
Krok 10:
Na oleju pozostałym na patelni z mięsa usmaż cebulę. Smaż, aż będzie przezroczysty i złoty.
Krok 11:
Przed podaniem wymieszaj mięso z cebulą i lekko podgrzej na tej samej patelni. Podawać z puree ziemniaczanym, makaronem, ryżem lub kaszą gryczaną. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g