naleśniki bez sody i proszku do pieczenia

możesz upiec bujne naleśniki bez proszku do pieczenia. Naleśniki lub amerykańskie naleśniki będą bujne, jeśli dodasz białka ubite w mocną pianę do ciasta. Przewiewna struktura białek dobrze radzi sobie z rolą proszku do pieczenia, a naleśniki są porowate i delikatne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 61 % 27 g
224 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania naleśników bez sody i proszku do pieczenia. Zrób to z wyprzedzeniem, aby żywność miała temperaturę pokojową. Weź bezwonny olej roślinny. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na żółtka i białka. Zrób to bardzo ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie nie będzie można prawidłowo ubić białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze przesiej mąkę przez drobne sito. To wzbogaci mąkę w tlen, a ciasto będzie bardziej puszyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem na Jasną, gęstą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko podgrzej mleko, wlej do ubitych żółtek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko ubij wszystko, aż się spieni. Dodaj olej roślinny, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę, możesz to zrobić ponownie przez sito.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wmieszaj mąkę do ciasta najpierw łyżką, a następnie ubij mikserem, aż znikną grudki mąki. Ciasto powinno być jednorodne, płynne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze spłucz trzepaczki miksera, dokładnie osusz. W wystarczająco głębokim pojemniku ubij białka. Najpierw ubijaj na niskich obrotach do miękkich szczytów, a następnie stopniowo zwiększaj prędkość. Podczas ubijania dodaj sól do białek, dzięki czemu pianka białkowa będzie bardziej stabilna. Ubij białka na gęste, jędrne szczyty. Prawidłowo ubite białka w odwróconym pojemniku powinny być nieruchome.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż białka do ciasta. Za pomocą szpatułki delikatnie wmieszaj białka do ciasta ruchami od góry do dołu, aby nie zakłócić ich struktury powietrznej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto okazuje się bujne, przypominające biszkopt. Po ugotowaniu ciasto upiec natychmiast, aby białka nie miały czasu na osiadanie, a ciasto nie straciło swojej puszystości.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do pieczenia naleśników użyj nieprzywierającej patelni z grubym, gładkim dnem. Naleśniki gotuje się na suchej patelni. Wlej ciasto na rozgrzaną patelnię, tworząc okrągły naleśnik. Piec Pancake na umiarkowanym ogniu. Kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki, naleśnik jest pieczony od dołu i można go obrócić.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć Pancake i piecz z drugiej strony na złoty kolor. Jeśli pozwala na to Rozmiar patelni, możesz upiec kilka naleśników jednocześnie, co przyspieszy proces. Naleśniki piecze się szybko, około jednej minuty z każdej strony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż gotowe naleśniki na talerzu ze zjeżdżalnią.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj naleśniki z dowolnymi słodkimi sosami, dżemem, skondensowanym mlekiem. Smacznego!

naleśniki można również podawać ze śmietaną, dowolnym syropem, uzupełnić jagodami, miękkimi owocami, orzechami.

Pancakes okazały się zaskakująco bujne i porowate w środku. Najważniejsze jest prawidłowe ubicie białek, aby ciasto było przewiewne, wtedy naleśniki okażą się skuteczne bez dodawania spulchniających dodatków.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy