skład / składniki
metoda gotowania
istnieje wiele przepisów na chirbuli, więc nikt nie powie Ci dokładnych proporcji, danie jest domowe i zwykle gospodynie domowe działają przy kuchence zgodnie z własnymi preferencjami kulinarnymi. Postaram się ugotować
chirbuli jest tak blisko, jak to możliwe, ponieważ jest przygotowywany w Gruzji.
osobliwością tego dania jest to, że ma dużo soku z pomidorów, dużo przypraw i orzechów. Jajka są raczej gotowane w sosie niż smażone (jak jajka w koszulce).
aby zrobić gruzińską jajecznicę chirbuli, potrzebujemy patelni.
obierz jedną dużą cebulę i bardzo drobno posiekaj. Im więcej cebuli, tym lepiej smakuje chirbuli. Smażyć posiekaną cebulę na roztopionym maśle, aż będzie przezroczysta i miękka.
do cebuli dodajemy Gruzińskie przyprawy (mam to chmiel-suneli), na przykład szafran imeretyński i utskho-suneli.
oparzamy pomidora wrzącą wodą i usuwamy z niego skórkę, drobno kroimy miąższ i wysyłamy do duszenia cebuli na patelni. Wlej przegotowaną wodę i trochę sosu pomidorowego. Zamiast świeżego pomidora i wody możesz wziąć pomidory w puszkach we własnym soku. Możesz również użyć gotowego sosu pomidorowego satsebeli.
dodaj zmielone orzechy włoskie do sosu i kontynuuj duszenie. Sól i, jeśli to konieczne, dodaj więcej wody, sos powinien być płynny.
w gotującym się sosie orzechowo-pomidorowym delikatnie wbij jajka, robiąc wgłębienia łyżką. Nie musisz przykrywać jajecznicy pokrywką. Białko jaja powinno się związać, a żółtko jaja pozostanie płynne.
pod koniec gotowania dodaj świeży posiekany czosnek dla smaku i wyłącz ogień.
drobno posiekaj świeżą kolendrę, koperek i zieloną cebulę. Przenieś chirbulles z sosem do talerza porcjowego. Gęsto posyp gotowe danie ziołami. Zapach jest jednocześnie oszałamiający.
Chirbuli jest koniecznie podawany do stołu z gruzińskim domowym chlebem lub chlebem pita. Podczas jedzenia chleba należy zanurzyć w sosie. Jest bardzo smaczny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g