Chirbuli po gruzińsku

jajka gotowane w sosie z orzechów włoskich i pomidorów. Masz dość zwykłej jajecznicy? Proponuję przygotować uduchowione gruzińskie danie o nazwie chirbuli. To danie z jajek w Gruzji jest spożywane nie tylko na śniadanie. Chirbuli gotuje się szybko, ale okazuje się bardzo aromatyczny i zaskakująco smaczny!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 29 % 7 g
157 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

istnieje wiele przepisów na chirbuli, więc nikt nie powie Ci dokładnych proporcji, danie jest domowe i zwykle gospodynie domowe działają przy kuchence zgodnie z własnymi preferencjami kulinarnymi. Postaram się ugotować
chirbuli jest tak blisko, jak to możliwe, ponieważ jest przygotowywany w Gruzji.

osobliwością tego dania jest to, że ma dużo soku z pomidorów, dużo przypraw i orzechów. Jajka są raczej gotowane w sosie niż smażone (jak jajka w koszulce).

aby zrobić gruzińską jajecznicę chirbuli, potrzebujemy patelni.

obierz jedną dużą cebulę i bardzo drobno posiekaj. Im więcej cebuli, tym lepiej smakuje chirbuli. Smażyć posiekaną cebulę na roztopionym maśle, aż będzie przezroczysta i miękka.

do cebuli dodajemy Gruzińskie przyprawy (mam to chmiel-suneli), na przykład szafran imeretyński i utskho-suneli.

oparzamy pomidora wrzącą wodą i usuwamy z niego skórkę, drobno kroimy miąższ i wysyłamy do duszenia cebuli na patelni. Wlej przegotowaną wodę i trochę sosu pomidorowego. Zamiast świeżego pomidora i wody możesz wziąć pomidory w puszkach we własnym soku. Możesz również użyć gotowego sosu pomidorowego satsebeli.

dodaj zmielone orzechy włoskie do sosu i kontynuuj duszenie. Sól i, jeśli to konieczne, dodaj więcej wody, sos powinien być płynny.

w gotującym się sosie orzechowo-pomidorowym delikatnie wbij jajka, robiąc wgłębienia łyżką. Nie musisz przykrywać jajecznicy pokrywką. Białko jaja powinno się związać, a żółtko jaja pozostanie płynne.

pod koniec gotowania dodaj świeży posiekany czosnek dla smaku i wyłącz ogień.

drobno posiekaj świeżą kolendrę, koperek i zieloną cebulę. Przenieś chirbulles z sosem do talerza porcjowego. Gęsto posyp gotowe danie ziołami. Zapach jest jednocześnie oszałamiający.

Chirbuli jest koniecznie podawany do stołu z gruzińskim domowym chlebem lub chlebem pita. Podczas jedzenia chleba należy zanurzyć w sosie. Jest bardzo smaczny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy