skład / składniki
metoda gotowania
takie serniki można przypisać dietetycznym, ponieważ są przygotowywane bez mąki. O korzyściach płynących z twarogu dla naszego organizmu można mówić dość długo. Takie serniki można gotować zarówno na patelni w gorącym oleju, jak i piec w piekarniku. W każdym razie otrzymasz bardzo smaczne i delikatne danie, które nasyci i rozweseli.
aby przygotować bujne i delikatne serniki na skrobi, przygotuj przestronną miskę. Włóż do niego twaróg i rozgnieć go widelcem, aby był bardziej równomierny. Ale najlepiej przepuścić twaróg przez sito. zapewni to miękkość i jednolitość struktury twarogu. Zawartość tłuszczu w twarogu w tym naczyniu nie ma znaczenia.
dodaj jajko i cukier do twarogu. Wszystko wymieszaj.
następnie dodaj skrobię, sodę i wanilinę. Zagnieść gładkie ciasto.
rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią olej roślinny. Łyżką rozprowadź trochę ciasta na gorącym oleju. Spróbuj nadać sernikom równy kształt-okrągły lub kwadratowy. Aby ciasto nie przykleiło się do łyżki, przygotuj szklankę zimnej wody i zanurz w niej łyżkę przed rozłożeniem każdego sernika.
smaż serniki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aby uzyskać rumianą, apetyczną skórkę.
połóż gotowe serniki na papierowych serwetkach, aby zrzucić z nich nadmiar tłuszczu. Następnie połóż serniki na talerzu i wezwij krewnych na smakołyki. Możesz podać porcje.
do gotowych serników można podawać sos jagodowy, śmietanę, dżem lub mleko skondensowane. Będą bardzo dobre z herbatą, kawą, kompotem lub mlekiem. Świeże jagody nie przeszkadzają w podawaniu.
Gotuj z przyjemnością!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g