serniki ze skrobią

pyszne, delikatne i zdrowe danie z twarogu! Spróbuj zrobić zwykłe serniki ze skrobi. Połączenie skrobi i twarogu nadaje gotowemu daniu niezwykłą przepych i delikatność. Takie serniki doskonale zachowują swój kształt podczas smażenia i nie rozpadają się. Do ich przygotowania nie są potrzebne żadne specjalne umiejętności. Przygotowują się bardzo prosto i szybko. I możesz je ugotować na śniadanie lub podwieczorek. To świetna alternatywa dla zwykłych kanapek. Są nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 51 % 25 g
węglowodany 27 % 13 g
318 kcal
IG: 46 / 0 / 54

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

takie serniki można przypisać dietetycznym, ponieważ są przygotowywane bez mąki. O korzyściach płynących z twarogu dla naszego organizmu można mówić dość długo. Takie serniki można gotować zarówno na patelni w gorącym oleju, jak i piec w piekarniku. W każdym razie otrzymasz bardzo smaczne i delikatne danie, które nasyci i rozweseli.

aby przygotować bujne i delikatne serniki na skrobi, przygotuj przestronną miskę. Włóż do niego twaróg i rozgnieć go widelcem, aby był bardziej równomierny. Ale najlepiej przepuścić twaróg przez sito. zapewni to miękkość i jednolitość struktury twarogu. Zawartość tłuszczu w twarogu w tym naczyniu nie ma znaczenia.
dodaj jajko i cukier do twarogu. Wszystko wymieszaj.
następnie dodaj skrobię, sodę i wanilinę. Zagnieść gładkie ciasto.
rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią olej roślinny. Łyżką rozprowadź trochę ciasta na gorącym oleju. Spróbuj nadać sernikom równy kształt-okrągły lub kwadratowy. Aby ciasto nie przykleiło się do łyżki, przygotuj szklankę zimnej wody i zanurz w niej łyżkę przed rozłożeniem każdego sernika.
smaż serniki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aby uzyskać rumianą, apetyczną skórkę.
połóż gotowe serniki na papierowych serwetkach, aby zrzucić z nich nadmiar tłuszczu. Następnie połóż serniki na talerzu i wezwij krewnych na smakołyki. Możesz podać porcje.
do gotowych serników można podawać sos jagodowy, śmietanę, dżem lub mleko skondensowane. Będą bardzo dobre z herbatą, kawą, kompotem lub mlekiem. Świeże jagody nie przeszkadzają w podawaniu.
Gotuj z przyjemnością!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy