wieprzowina w sosie śmietanowym z pieczarkami

Prosty, szybki i pyszny lunch lub kolacja, w pośpiechu! Wieprzowina w kremowym sosie z grzybami to przepis, który przy minimalnym zestawie składników pozwala przygotować niezwykle soczyste i aromatyczne drugie danie, do którego pasuje absolutnie każdy dodatek. Idealna opcja dla początkujących gospodyń domowych!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 64 % 18 g
węglowodany 4 % 1 g
215 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę z grzybami w sosie śmietanowym? Przygotuj niezbędne składniki. Do Dania potrzebujesz pulpy wieprzowej bez kości. Może to być szynka, polędwica lub szyja, jeśli lubisz grubsze mięso. Odpowiedni jest również gulasz już pokrojony na małe kawałki. Jeśli chcesz, możesz dodać cebulę do tego dania, które należy pokroić w paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego pokrojoną wieprzowinę. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, ze wszystkich stron na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej bulion warzywny. Jeśli nie masz bulionu, możesz użyć gorącej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso pod przykryciem przez 25-30 minut, aż będzie miękkie. Jednocześnie upewnij się, że bulion nie gotuje się całkowicie, a wieprzowina się nie pali. Okresowo podnoś pokrywkę i sprawdzaj mięso.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy prawie nie ma płynu, włóż pieczarki do mięsa. Smażyć, mieszając, przez kolejne 5-7 minut. Na tym samym etapie wraz z grzybami możesz dodać cebulę pokrojoną w paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy grzyby wypuszczą sok, posolić, pieprzyć naczynie i posypać gałką muszkatołową. Wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej śmietanę i wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać grubszy sos, możesz rozcieńczyć 1 łyżeczkę w śmietanie. bez stosu skrobi lub mąki. Podgrzej mięso z sosem na małym ogniu. Gdy śmietana zacznie się gotować, zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw wieprzowinę na 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem posyp potrawę posiekanymi ziołami. Podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy