skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę z grzybami w sosie śmietanowym? Przygotuj niezbędne składniki. Do Dania potrzebujesz pulpy wieprzowej bez kości. Może to być szynka, polędwica lub szyja, jeśli lubisz grubsze mięso. Odpowiedni jest również gulasz już pokrojony na małe kawałki. Jeśli chcesz, możesz dodać cebulę do tego dania, które należy pokroić w paski.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki lub paski.
Krok 3:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego pokrojoną wieprzowinę. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 5:
Wlej bulion warzywny. Jeśli nie masz bulionu, możesz użyć gorącej wody.
Krok 6:
Zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso pod przykryciem przez 25-30 minut, aż będzie miękkie. Jednocześnie upewnij się, że bulion nie gotuje się całkowicie, a wieprzowina się nie pali. Okresowo podnoś pokrywkę i sprawdzaj mięso.
Krok 7:
Gdy prawie nie ma płynu, włóż pieczarki do mięsa. Smażyć, mieszając, przez kolejne 5-7 minut. Na tym samym etapie wraz z grzybami możesz dodać cebulę pokrojoną w paski.
Krok 8:
Gdy grzyby wypuszczą sok, posolić, pieprzyć naczynie i posypać gałką muszkatołową. Wszystko wymieszaj.
Krok 9:
Wlej śmietanę i wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać grubszy sos, możesz rozcieńczyć 1 łyżeczkę w śmietanie. bez stosu skrobi lub mąki. Podgrzej mięso z sosem na małym ogniu. Gdy śmietana zacznie się gotować, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 10:
Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw wieprzowinę na 10 minut.
Krok 11:
Przed podaniem posyp potrawę posiekanymi ziołami. Podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g