duszona kapusta z indyka

pachnąca kapusta duszona z mięsem z indyka. Duszona kapusta z mięsem to już pełny obiad. Tutaj możesz nawet nic dodać, wszyscy będą pełni i zadowoleni. Gulasz z indyka jest zawsze bardzo delikatny i smaczny. A kapusta z indykiem razem, gdy kapusta jest nasycona sokiem mięsnym-podwójnie smaczniejsza. Każda rodzina przygotowuje taką kapustę, dzieci też bardzo lubią takie danie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 33 % 5 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

przygotuj określone składniki. Filet z uda z indyka można wziąć na kości, pokroić mięso,a resztę ugotować na zupę. Średniej wielkości marchewka i cebula. Wziąłem też małą główkę kapusty. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym, keczupem lub pomidorami we własnym soku. Przyprawy można zmieniać według własnego gustu.

filety z uda z indyka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokrój na kawałki, możesz duże, możesz nie bardzo. Mięso z indyka gotuje się wystarczająco szybko, więc wielkość kawałków jest całkowicie zgodna z własnym smakiem.

umieść naczynia (rondel, patelnię) z grubym dnem na ogniu. Rozgrzej olej i ułóż pokrojonego indyka. Smaż przez dwie minuty, ciągle mieszając, aby zrumienić z każdej strony.

umyj, obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dodaj warzywa do mięsa i smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj trochę gorącej wody, aby przykryła mięso do połowy, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu na średnim ogniu. Aby przygotować duszoną kapustę, nie musisz wcześniej dusić mięsa, możesz pominąć ten krok. Według moich upodobań Lubię, aby mięso rozpadało się na włókna i było miękkie.

obierz kapustę ze złych liści i posiekaj. Jest to również arbitralne - możesz w dużych kawałkach lub w cienkich paskach. Dodaj posiekaną kapustę do mięsa, wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, groszek, czarny pieprz i ponownie wymieszaj. Nie dodawaj więcej wody. Dusić na średnim ogniu do miękkości. Gotowość jest również według własnego gustu-niektórzy lubią, aby kapusta była trochę twarda, że tak powiem, aby poczuć chrupnięcie kapusty; a niektórzy, w tym ja, lubią, aby kapusta stała się bardzo miękka.

taką kapustę można również ugotować w powolnej kuchence.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy