skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj określone składniki. Filet z uda z indyka można wziąć na kości, pokroić mięso,a resztę ugotować na zupę. Średniej wielkości marchewka i cebula. Wziąłem też małą główkę kapusty. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym, keczupem lub pomidorami we własnym soku. Przyprawy można zmieniać według własnego gustu.
filety z uda z indyka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokrój na kawałki, możesz duże, możesz nie bardzo. Mięso z indyka gotuje się wystarczająco szybko, więc wielkość kawałków jest całkowicie zgodna z własnym smakiem.
umieść naczynia (rondel, patelnię) z grubym dnem na ogniu. Rozgrzej olej i ułóż pokrojonego indyka. Smaż przez dwie minuty, ciągle mieszając, aby zrumienić z każdej strony.
umyj, obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dodaj warzywa do mięsa i smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj trochę gorącej wody, aby przykryła mięso do połowy, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu na średnim ogniu. Aby przygotować duszoną kapustę, nie musisz wcześniej dusić mięsa, możesz pominąć ten krok. Według moich upodobań Lubię, aby mięso rozpadało się na włókna i było miękkie.
obierz kapustę ze złych liści i posiekaj. Jest to również arbitralne - możesz w dużych kawałkach lub w cienkich paskach. Dodaj posiekaną kapustę do mięsa, wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, groszek, czarny pieprz i ponownie wymieszaj. Nie dodawaj więcej wody. Dusić na średnim ogniu do miękkości. Gotowość jest również według własnego gustu-niektórzy lubią, aby kapusta była trochę twarda, że tak powiem, aby poczuć chrupnięcie kapusty; a niektórzy, w tym ja, lubią, aby kapusta stała się bardzo miękka.
taką kapustę można również ugotować w powolnej kuchence.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g