skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować danie zgodnie z proponowanym przepisem, weź produkty wymienione na liście: koniecznie sos sojowy, czosnek, ostra papryka świeża lub suszona (suszona jest znacznie bardziej gorąca niż świeża), słodka papryka, marchew, cebula (zielona cebula jest częściej używana w kuchni chińskiej, możesz wziąć trochę innego), sam makaron i kurczak, zioła.
Krok 2:
Przede wszystkim ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zwykle wystarczy wrzucić makaron do wrzącej osolonej wody i gotować do stanu al-dente. Wrzuć do durszlaka lub sita.
Krok 3:
Najpierw przygotuj wszystkie produkty, ponieważ są one układane jeden po drugim, a podczas gotowania możesz nie mieć czasu na ich obieranie i krojenie. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.
Krok 4:
Pokrój paprykę w małe kostki lub plastry (w tym przypadku mrożoną paprykę).
Krok 5:
Pokrój marchewki w tę samą kostkę.
Krok 6:
Zmiażdż ząbek czosnku i drobno posiekaj.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej słonecznik lub oliwę z oliwek, umieść plastry kurczaka, dodaj część sosu sojowego, zmielony czarny pieprz i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez minutę lub półtorej.
Krok 8:
Następnie połóż mięso na talerzu. Na tej samej patelni kontynuuj gotowanie warzyw i sosu. Umieść posiekany czosnek na patelni.
Krok 9:
Dodaj trochę więcej oleju i kontynuuj smażenie.
Krok 10:
Dodaj posiekaną łodygę selera i bieloną część szczypiorku. Wymieszaj, ugaś trochę.
Krok 11:
Dodaj marchewkę, a na końcu paprykę i trochę pikantną. Dusić do miękkości, dodając resztę sosu sojowego.
Krok 12:
Na koniec włóż smażonego kurczaka na patelnię, wymieszaj, podgrzej.
Krok 13:
Dodaj makaron na patelnię, delikatnie wymieszaj i wszystko dobrze podgrzej.
Krok 14:
Układamy makaron z kurczakiem na głębokich talerzach lub misach, podajemy.
chiński makaron z kurczakiem to popularne danie kuchni orientalnej, mocno zakorzenione w naszej kulturze kulinarnej. Produkty wskazane w przepisie nie są czymś obowiązkowym - możesz dodać lub zastąpić niektóre warzywa, ważne jest, aby wziąć główne składniki charakterystyczne dla kuchni chińskiej na przykładzie tego dania: sos sojowy, czosnek, ostra papryka. Często imbir pije nawet w chińskich potrawach, w tym przypadku go nie ma, ale jeśli go kochasz, myślę, że można go dodać. Danie jest wystarczająco ostre, więc dostosuj dodatek ostrej papryki do swoich nawyków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g