chiński makaron z kurczakiem

chiński makaron z kurczakiem-pikantny, pikantny, apetyczny! Chiński makaron z kurczakiem można przygotować na lunch lub kolację. Podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 32 % 14 g
węglowodany 48 % 21 g
246 kcal
IG: 19 / 81 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie zgodnie z proponowanym przepisem, weź produkty wymienione na liście: koniecznie sos sojowy, czosnek, ostra papryka świeża lub suszona (suszona jest znacznie bardziej gorąca niż świeża), słodka papryka, marchew, cebula (zielona cebula jest częściej używana w kuchni chińskiej, możesz wziąć trochę innego), sam makaron i kurczak, zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zwykle wystarczy wrzucić makaron do wrzącej osolonej wody i gotować do stanu al-dente. Wrzuć do durszlaka lub sita.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw przygotuj wszystkie produkty, ponieważ są one układane jeden po drugim, a podczas gotowania możesz nie mieć czasu na ich obieranie i krojenie. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój paprykę w małe kostki lub plastry (w tym przypadku mrożoną paprykę).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w tę samą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiażdż ząbek czosnku i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej słonecznik lub oliwę z oliwek, umieść plastry kurczaka, dodaj część sosu sojowego, zmielony czarny pieprz i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez minutę lub półtorej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie połóż mięso na talerzu. Na tej samej patelni kontynuuj gotowanie warzyw i sosu. Umieść posiekany czosnek na patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę więcej oleju i kontynuuj smażenie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj posiekaną łodygę selera i bieloną część szczypiorku. Wymieszaj, ugaś trochę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj marchewkę, a na końcu paprykę i trochę pikantną. Dusić do miękkości, dodając resztę sosu sojowego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na koniec włóż smażonego kurczaka na patelnię, wymieszaj, podgrzej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj makaron na patelnię, delikatnie wymieszaj i wszystko dobrze podgrzej.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Układamy makaron z kurczakiem na głębokich talerzach lub misach, podajemy.

chiński makaron z kurczakiem to popularne danie kuchni orientalnej, mocno zakorzenione w naszej kulturze kulinarnej. Produkty wskazane w przepisie nie są czymś obowiązkowym - możesz dodać lub zastąpić niektóre warzywa, ważne jest, aby wziąć główne składniki charakterystyczne dla kuchni chińskiej na przykładzie tego dania: sos sojowy, czosnek, ostra papryka. Często imbir pije nawet w chińskich potrawach, w tym przypadku go nie ma, ale jeśli go kochasz, myślę, że można go dodać. Danie jest wystarczająco ostre, więc dostosuj dodatek ostrej papryki do swoich nawyków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy