skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W 100% przypadków wolę domowe mięso mielone zakupione, co polecam. Dlatego wołowinę myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy nadmiar tłuszczu i folii z kawałka i kroimy mięso na małe kawałki.
Krok 2:
Przełóż mięso przez maszynę do mięsa z małymi otworami i najlepiej dwa razy. Dzięki temu mięso mielone będzie bardziej miękkie po usmażeniu. Uwierz mi, domowe mięso mielone to bomba!
Krok 3:
Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej słonecznikowy i usmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć przez trzy minuty na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Następnie przenieś mięso mielone na patelnię i mieszając smaż przez kolejne pięć minut.
Krok 5:
Umyj pomidory i pokrój w średnią kostkę. Wyślij na patelnię, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. W tym momencie możesz dodać dowolne inne ulubione przyprawy i zioła odpowiednie do mięsa.
Krok 6:
Pod zamkniętą pokrywką dusić mięso mielone na średnim ogniu, aż pomidory zmiękną. Od czasu do czasu mieszaj naczynie, aby nic się nie przypaliło.
pomimo całej prostoty tego dania okazuje się soczyste, satysfakcjonujące i smaczne. Pomidory dają lekką kwaskowatość, mięso mielone jest tak miękkie i pikantne, jak to możliwe dzięki czosnkowi.
świeże pomidory można zastąpić puszkami we własnym soku. Wtedy otrzymasz gęsty sos. Z powodzeniem można go podawać z makaronem.
smacznego!
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ mięso mielone nadal będzie miękkie podczas gotowania.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g