ptysie z grzybami z ciasta francuskiego

chrupiące ptysie z nadzieniem serowo-grzybowym są pyszne! Nie ma nic prostszego niż gotowanie ciasta francuskiego z gotowego ciasta. Oczywiście ciasto francuskie można przygotować samodzielnie i na pewno będzie jeszcze lepsze, ale niestety kategorycznie nie mam na to czasu. Dlatego używam kupionej w sklepie wersji ciasta francuskiego. I okazuje się bardzo smaczne! I połączenie sera i grzybów... polizasz palce!
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 42 % 19 g
węglowodany 38 % 17 g
276 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

1. Smażyć pieczarki (lub inne grzyby) na maśle, solić je.

2. Trzy twarde sery na grubej tarce.

3. Rozwałkuj ciasto, pokrój na równe kwadraty.

4. Na środku każdego kwadratu układamy smażone grzyby, posypujemy startym serem.

5. Zginamy krawędzie ciasta do środka i mocujemy-otrzymujemy koperty. Rozłóż je na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

6. W filiżance lekko ubij jajko (możesz to zrobić zwykłym widelcem), posmaruj nim ptysie na wierzchu.

7. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dosłownie 10-15 minut (aż się zrumieni).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy