mięso z papryką i bakłażanem

przepyszne danie z warzyw i mięsa, bardzo proste w przygotowaniu! Mięso z papryką i bakłażanem to kompletne drugie danie o pikantnym aromacie i niezrównanym smaku. Po usmażeniu mięso dusi się w bulionie z warzywami, chociaż w razie potrzeby bulion można zastąpić wodą. Mięso w tym naczyniu można wziąć dowolną, niekoniecznie wieprzowinę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 21 % 4 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Oberżyny myjemy, kroimy na pół wzdłuż, a następnie kroimy w plasterki. Włóż bakłażana do miski, zalej wodą, dodaj kilka szczypt soli, pozostaw do namoczenia.

2. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w kostkę, trzy marchewki na grubej tarce.

3. Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, smażymy na oleju roślinnym do zarumienienia, następnie rozprowadzamy do niego marchewkę i cebulę, smażymy przez 2-3 minuty.

4. Napełnij smażone składniki bulionem, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe, około 20 minut.

5. Wyciskamy bakłażany, spłukujemy czystą bieżącą wodą, wkładamy do durszlaka, aby nadmiar płynu był szklany.

6. W międzyczasie obieramy paprykę z nasion, myjemy, kroimy w grubą kostkę, rozprowadzamy do mięsa razem z bakłażanem, solą, pieprzem, dodajemy bazylię i kolendrę, jeśli to konieczne, dodajemy trochę bulionu.

7. Dusić, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane.

podawaj na gorąco, w razie potrzeby posyp posiekanym koperkiem.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy