Sałatka z papryką wołową i ogórkiem

pikantne, umiarkowanie pikantne, to danie kuchni koreańskiej. W Rosji jest wielu fanów kuchni koreańskiej. Ta sałatka jest dość sławna i kochana, ale podobnie jak nasz Barszcz ma również wiele opcji. Ostrość można regulować według preferencji, ale nie warto zastępować kolendry popularnym koperkiem i pietruszką.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 42 % 8 g
90 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z papryką wołową i ogórkiem? Przygotuj jedzenie. Umyj warzywa i zioła, pozwól wodzie spłynąć. Mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Przepis wykorzystuje miąższ wołowy, ale możesz wziąć dowolne chude mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórki na pół. Pół na pół, a na trzy części, jeśli ogórek jest duży, to na cztery. Możesz ukośnie po przekątnej. Powinieneś dostać mniej więcej tę samą słomkę z Zielonym bokiem. Przenieś wszystkie ogórki do głębokiej salaterki lub szerokiej miski, sól i dobrze wymieszaj. Pozostaw na pół godziny, od czasu do czasu mieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na ćwiartki. Paprykę przekrój na pół, jeszcze raz na pół i pokrój w paski 0,4-0,5 cm, nieco szersze niż cebula. Mięso jest również w paski, ale bardzo cienkie. Jeśli kawałek jest duży, najpierw pokrój kostki z pudełka zapałek w poprzek włókien, a następnie każdy kawałek wzdłuż włókien na cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ogórki są solone, podsmaż mięso z cebulą i papryką. Rozgrzej olej, wrzuć mięso, zmniejsz ogień do średniego, mieszając smaż, aż płyn wyparuje. Gdy piana zniknie, wrzuć cebulę i smaż przez 3 minuty, aby zaczęła się złocić. Natychmiast wrzuć paprykę, smaż przez kilka minut i wyjmij z pieca lub pozostaw na wyłączonym. Mięso nie jest solone, jest następnie nasączone sosem sojowym lub solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pod koniec smażenia mięsa, jeśli minęło pół godziny, spuść płyn, który obficie uwolnią z ogórków. Spróbuj ogórków do smaku. Sól jest inna, jeśli nagle okaże się solona do Twojego gustu, po prostu spłucz wodą, musisz wziąć pod uwagę, że zostanie dodany sos sojowy i jest słony. Drobno posiekaj pęczek kolendry i wymieszaj warzywa z ogórkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier, sos sojowy i 1 łyżeczkę esencji octu do ogórków, wymieszaj. Na wierzchu ułóż sezam wstępnie usmażony na suchej patelni, smażoną mieloną kolendrę, paprykę, mieloną czarną i czerwoną ostrą paprykę. Ściśnij czosnek przez prasę za pomocą groszku. Nie mieszaj groszków z przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A wylej na nie gorący olej z patelni, a następnie ułóż co najmniej gorące mięso z warzywami i pozostaw na kilka minut, aby przyprawy się rozgrzały i oddały cały swój wspaniały smak. Dopiero potem dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw na stole na dwie godziny do namoczenia, nie zapomnij kilkakrotnie wymieszać i możesz podawać jako niezależne danie lub z ryżem, ziemniakami, makaronem, zbożami. Jeśli nie zamierzasz jeść od razu, Zamknij szczelnie i włóż do lodówki. Stanie na noc, schłodzona sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Na dole zgromadzi się dużo sosu, jest bardzo smaczny, ale można go podawać zarówno z nim, jak i bez niego.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy