skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z papryką wołową i ogórkiem? Przygotuj jedzenie. Umyj warzywa i zioła, pozwól wodzie spłynąć. Mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Przepis wykorzystuje miąższ wołowy, ale możesz wziąć dowolne chude mięso.
Krok 2:
Pokrój ogórki na pół. Pół na pół, a na trzy części, jeśli ogórek jest duży, to na cztery. Możesz ukośnie po przekątnej. Powinieneś dostać mniej więcej tę samą słomkę z Zielonym bokiem. Przenieś wszystkie ogórki do głębokiej salaterki lub szerokiej miski, sól i dobrze wymieszaj. Pozostaw na pół godziny, od czasu do czasu mieszaj.
Krok 3:
Pokrój cebulę na ćwiartki. Paprykę przekrój na pół, jeszcze raz na pół i pokrój w paski 0,4-0,5 cm, nieco szersze niż cebula. Mięso jest również w paski, ale bardzo cienkie. Jeśli kawałek jest duży, najpierw pokrój kostki z pudełka zapałek w poprzek włókien, a następnie każdy kawałek wzdłuż włókien na cienkie plasterki.
Krok 4:
Gdy ogórki są solone, podsmaż mięso z cebulą i papryką. Rozgrzej olej, wrzuć mięso, zmniejsz ogień do średniego, mieszając smaż, aż płyn wyparuje. Gdy piana zniknie, wrzuć cebulę i smaż przez 3 minuty, aby zaczęła się złocić. Natychmiast wrzuć paprykę, smaż przez kilka minut i wyjmij z pieca lub pozostaw na wyłączonym. Mięso nie jest solone, jest następnie nasączone sosem sojowym lub solą.
Krok 5:
Pod koniec smażenia mięsa, jeśli minęło pół godziny, spuść płyn, który obficie uwolnią z ogórków. Spróbuj ogórków do smaku. Sól jest inna, jeśli nagle okaże się solona do Twojego gustu, po prostu spłucz wodą, musisz wziąć pod uwagę, że zostanie dodany sos sojowy i jest słony. Drobno posiekaj pęczek kolendry i wymieszaj warzywa z ogórkami.
Krok 6:
Dodaj cukier, sos sojowy i 1 łyżeczkę esencji octu do ogórków, wymieszaj. Na wierzchu ułóż sezam wstępnie usmażony na suchej patelni, smażoną mieloną kolendrę, paprykę, mieloną czarną i czerwoną ostrą paprykę. Ściśnij czosnek przez prasę za pomocą groszku. Nie mieszaj groszków z przyprawami.
Krok 7:
A wylej na nie gorący olej z patelni, a następnie ułóż co najmniej gorące mięso z warzywami i pozostaw na kilka minut, aby przyprawy się rozgrzały i oddały cały swój wspaniały smak. Dopiero potem dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Pozostaw na stole na dwie godziny do namoczenia, nie zapomnij kilkakrotnie wymieszać i możesz podawać jako niezależne danie lub z ryżem, ziemniakami, makaronem, zbożami. Jeśli nie zamierzasz jeść od razu, Zamknij szczelnie i włóż do lodówki. Stanie na noc, schłodzona sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Na dole zgromadzi się dużo sosu, jest bardzo smaczny, ale można go podawać zarówno z nim, jak i bez niego.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g