skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić węglan wieprzowy na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Opłucz węglan wieprzowy pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci.
Krok 2:
Pokrój węglan na porcje, w poprzek włókien, o grubości 1,5-2 cm. Aby zapobiec rozdarciu mięsa na brzegach podczas ubijania, przykryj je folią spożywczą.
Krok 3:
Posyp każdy kawałek solą i mielonym pieprzem. Wetrzyj sól i pieprz w mięso z obu stron.
Krok 4:
Do gotowania weź całkowicie metalową patelnię, aby włożyć ją do piekarnika. Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Włóż mięso na patelnię i smaż na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Smaż mięso, aż będzie ugotowane. Wystarczy usmażyć na zewnątrz, aby wszystkie soki zamknęły się w kawałku. Zajmie to 3-4 minuty.
Krok 5:
Osobno rozpuść masło. Obierz kilka ząbków czosnku i przepuść przez prasę natychmiast do miski do stopionego masła. Dodaj sól i tymianek.
Krok 6:
Smażone mięso bezpośrednio na patelni polej olejem z przyprawami i czosnkiem.
Krok 7:
Możesz ułożyć więcej ząbków czosnku na mięsie. Umieść patelnię z mięsem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15-20 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 8:
Po upieczeniu mięso nieco się zmniejszy i zrumieni. Wyjmij patelnię z piekarnika, przenieś mięso na talerz i podawaj. Smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g