węglan wieprzowy na patelni

delikatny, aromatyczny, na obiad, w pośpiechu! Węglan wieprzowy na patelni przygotowany według tego przepisu jest aromatyczny, z soczystym środkiem. Takie mięso można uzupełnić świeżymi warzywami, sosem lub dodatkami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 67 % 31 g
węglowodany 4 % 2 g
338 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić węglan wieprzowy na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Opłucz węglan wieprzowy pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój węglan na porcje, w poprzek włókien, o grubości 1,5-2 cm. Aby zapobiec rozdarciu mięsa na brzegach podczas ubijania, przykryj je folią spożywczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp każdy kawałek solą i mielonym pieprzem. Wetrzyj sól i pieprz w mięso z obu stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do gotowania weź całkowicie metalową patelnię, aby włożyć ją do piekarnika. Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Włóż mięso na patelnię i smaż na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Smaż mięso, aż będzie ugotowane. Wystarczy usmażyć na zewnątrz, aby wszystkie soki zamknęły się w kawałku. Zajmie to 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osobno rozpuść masło. Obierz kilka ząbków czosnku i przepuść przez prasę natychmiast do miski do stopionego masła. Dodaj sól i tymianek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażone mięso bezpośrednio na patelni polej olejem z przyprawami i czosnkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz ułożyć więcej ząbków czosnku na mięsie. Umieść patelnię z mięsem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15-20 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upieczeniu mięso nieco się zmniejszy i zrumieni. Wyjmij patelnię z piekarnika, przenieś mięso na talerz i podawaj. Smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche. 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy