ryba w śmietanie na patelni

Szybkie i satysfakcjonujące danie. Zdrowe i smaczne! Ryba w śmietanie na patelni to zdrowe danie, bogate w witaminy i bogate w białka. Ryba jest niezwykle delikatna, a sos na bazie kwaśnej śmietany i pomidora jest idealny do każdego przystawki.
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 16 % 3 g
158 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić rybę w śmietanie na patelni?

1. Dokładnie opłucz filety rybne w zimnej bieżącej wodzie i osusz, wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Następnie połóż filety rybne na desce i zdejmij skórkę, jeśli jest dostępna. Ostrożnie Wybierz wszystkie widoczne kości, nie zakłócając struktury ryb.

2. Dopraw rybę solą i mieszanką zmielonego pieprzu i trzepoczącymi ruchami, jakby wciskając przyprawy w rybę ze wszystkich stron.

3. Obierz cebulę i czosnek, opłucz i posiekaj. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać nożem.

4. Na nieprzywierającą patelnię wlej oliwę z oliwek i podgrzej. Następnie włóż filety rybne do gorącego oleju i smaż przez kilka minut, obracając w różnych kierunkach. Następnie przenieś smażoną rybę na talerz.

5. W tym samym oleju podsmaż kostki cebuli i posiekany czosnek, aż będą miały charakterystyczny smak i półprzezroczyste.

6. W filiżance wymieszaj tłustą śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 20 procent, a lepiej jeszcze więcej tłuszczu) z połową porcji czystej wody o temperaturze pokojowej do uzyskania gładkiej konsystencji. A następnie wlej tę mieszaninę na patelnię do smażonych warzyw.

7. Wlej sos pomidorowy na patelnię i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy-trochę soli, mieszankę mielonej papryki, wędzoną paprykę, tymianek i trochę posiekanych świeżych ziół. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. I wlej trochę więcej wody, doprowadzając sos do pożądanej konsystencji.

8. Pozwól sosowi ze śmietaną i pomidorem gotować się przez 5-6 minut na umiarkowanym ogniu, a następnie posmakuj i dostosuj do woli, dodając brakujące przyprawy. Następnie włóż wcześniej usmażony filet rybny na patelnię. Przykryj rybę gotowanym sosem i przykryj patelnię pokrywką. Dusić rybę z gotowanym sosem przez kolejne 2-3 minuty i zdjąć naczynie z ognia.

podawaj danie na gorąco wraz z sosem, dodatkowo posypując świeżymi ziołami. Gotowany ryż i grillowane warzywa są idealne jako dodatek.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy