skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić rybę w śmietanie na patelni?
1. Dokładnie opłucz filety rybne w zimnej bieżącej wodzie i osusz, wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Następnie połóż filety rybne na desce i zdejmij skórkę, jeśli jest dostępna. Ostrożnie Wybierz wszystkie widoczne kości, nie zakłócając struktury ryb.
2. Dopraw rybę solą i mieszanką zmielonego pieprzu i trzepoczącymi ruchami, jakby wciskając przyprawy w rybę ze wszystkich stron.
3. Obierz cebulę i czosnek, opłucz i posiekaj. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać nożem.
4. Na nieprzywierającą patelnię wlej oliwę z oliwek i podgrzej. Następnie włóż filety rybne do gorącego oleju i smaż przez kilka minut, obracając w różnych kierunkach. Następnie przenieś smażoną rybę na talerz.
5. W tym samym oleju podsmaż kostki cebuli i posiekany czosnek, aż będą miały charakterystyczny smak i półprzezroczyste.
6. W filiżance wymieszaj tłustą śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 20 procent, a lepiej jeszcze więcej tłuszczu) z połową porcji czystej wody o temperaturze pokojowej do uzyskania gładkiej konsystencji. A następnie wlej tę mieszaninę na patelnię do smażonych warzyw.
7. Wlej sos pomidorowy na patelnię i wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy-trochę soli, mieszankę mielonej papryki, wędzoną paprykę, tymianek i trochę posiekanych świeżych ziół. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. I wlej trochę więcej wody, doprowadzając sos do pożądanej konsystencji.
8. Pozwól sosowi ze śmietaną i pomidorem gotować się przez 5-6 minut na umiarkowanym ogniu, a następnie posmakuj i dostosuj do woli, dodając brakujące przyprawy. Następnie włóż wcześniej usmażony filet rybny na patelnię. Przykryj rybę gotowanym sosem i przykryj patelnię pokrywką. Dusić rybę z gotowanym sosem przez kolejne 2-3 minuty i zdjąć naczynie z ognia.
podawaj danie na gorąco wraz z sosem, dodatkowo posypując świeżymi ziołami. Gotowany ryż i grillowane warzywa są idealne jako dodatek.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g