bujne naleśniki z rodzynkami na kefirze
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na naleśniki, których będziemy potrzebować podczas pracy.
Krok 2:
Umyj i posortuj rodzynki. Połóż do wyschnięcia na ręczniku kuchennym lub serwetce.
Krok 3:
Zacznijmy robić ciasto na naleśniki. Od początku podgrzej kefir. Łatwiej to zrobić w łaźni wodnej.
Krok 4:
W misce ubij jajka.
Krok 5:
Dodaj drożdże, sól i cukier do lekko ciepłego kefiru.
Krok 6:
Dodaj kefir do jajek.
Krok 7:
Stopniowo wprowadzaj mąkę do ciasta.
Krok 8:
Dodaj rodzynki. Ciasto na naleśniki wygląda jak gęsta śmietana.
Krok 9:
Pozostaw ciasto na 40 minut. Stanie się przewiewny i zwiększy rozmiar.
Krok 10:
Rozłóż ciasto na rozgrzanej i wysmarowanej olejem słonecznikowym patelni. Dla każdego naleśnika wziąłem 1 łyżkę ciasta.
Krok 11:
Pieczemy naleśniki z obu stron na złoty kolor pod pokrywką.
Krok 12:
Podawaj placki na ciepło ze śmietaną lub dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g