dapanji z kurczaka

ciekawe danie kuchni orientalnej z kurczaka z warzywami. Kurczak jest najczęstszym gościem na naszym stole. Gotowałem z niej wiele rzeczy, ale wciąż jest morze opcji przepisów. Oto kolejne ciekawe danie z kurczaka z minimalnym zestawem produktów. Okazuje się bardzo smaczny, soczysty. Podałam z makaronem dla lagmana.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 18 % 6 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Pokrój kurczaka na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso polać sosem sojowym, posypać skrobią, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion, pokroić na małe kawałki. Pokrój seler i ostrą paprykę na małe kawałki. Pokrój czosnek w płatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cukier i smaż, mieszając, aż się karmelizuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kurczaka na patelni. Smażyć na dużym ogniu na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż seler i chili na kurczaku. Smażyć razem przez 1 minutę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj paprykę, czosnek na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól i przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż mięso i warzywa będą gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy