chebureki z mielonym kurczakiem

pyszne chebureki z chrupiącą skórką i soczystym nadzieniem! Chebureki są przygotowywane z różnymi nadzieniami. Proces gotowania cheburek mięsnych i mielonego kurczaka nie różni się zbytnio. Takie ciasta będą doskonałe tylko do smaku, ale zawartość kalorii w produkcie ze względu na metodę gotowania nie będzie dużo niższa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 61 % 27 g
212 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki według listy. Zacznie od przygotowania ciasta. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski, lepiej zrobić to dwa razy, aby nasycić produkt tlenem, a także usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia. Ugniatanie ciasta można wykonać bezpośrednio na powierzchni roboczej. W środku mąki robimy małe zagłębienie. Wbij jajko kurze w środek, dodaj sól i wlej wodę. Natychmiast szybko zagniataj ciasto, nie pozwalając, aby płyn rozprzestrzenił się na stole. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej, w zależności od gęstości i jakości produktu. Ciasto nie powinno być zbyt ciasne i gęste.

zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na pół godziny na stole. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mięso mielone można użyć gotowego lub samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa, druga opcja jest oczywiście lepsza. Do miski z mielonym kurczakiem Dodaj do smaku sól i czarny pieprz, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku dla smaku. Jeśli mięso mielone gotujemy samodzielnie, lepiej jest natychmiast przekręcić warzywa razem z mięsem przez maszynę do mięsa.

wymieszaj składniki, wlej trochę lodowatej wody i ponownie wymieszaj. "Wypoczęte" ciasto zwijamy kiełbasą, kroimy na małe równe kawałki, każdy z nich rozwałkowujemy na cienką warstwę okrągłego kształtu. Rozmiar cheburek zależy również od wielkości patelni, na której będą smażone. Na jednej połowie ciasta rozłóż trochę mielonego kurczaka łyżką stołową, przykryj drugą częścią ciasta i przymocuj krawędzie widelcem.

wlej olej na patelnię, wlej tyle oleju, aby zamknął placki o jedną trzecią. Smaż je na średnim ogniu, aż będą rumiane po obu stronach. Wystarczy 3-5 minut, kolejne partie ciast będą smażone szybciej. Usuwamy czebureki na papierowych serwetkach, pozwalamy, aby nadmiar tłuszczu spłynął i podajemy do stołu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy