ziemniaki z kurczakiem warstwami w piekarniku

świetne danie na rodzinny obiad! Główne i boczne razem! Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z kurczaka gotowana w piekarniku jest soczysta i delikatna. Pieczenie skraca czas spędzony w kuchni i sprawia, że danie jest dość łatwe i dietetyczne. Smak można urozmaicić przyprawami i dodać warzywa.
olya1989Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 33 % 8 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

filet z kurczaka czyścimy z folii i skóry, myjemy bieżącą wodą i suszymy ręcznikami papierowymi. Nawiasem mówiąc, dokładnie to samo danie można przygotować z fileta z indyka.

pokrój mięso w drobną kostkę, przenieś je do głębokiej miski. Dodaj przyprawę do kurczaka, oregano, wymieszaj, najlepiej rękami, aby przetrzeć każdy kawałek przyprawami. Pozostaw mięso do zaparzenia na 15 minut.

podczas gdy kurczak jest nasycony aromatem przypraw, obierz i umyj ziemniaki. Przecinamy go płytami o szerokości około 3 mm.

obierz cebulę i marchewkę, umyj bieżącą wodą, wysusz. Marchewki najlepiej zetrzeć na grubej tarce i pokroić cebulę na małe kawałki.

wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go na dużym ogniu. Włóż cebulę na patelnię, smaż do przezroczystości i dodaj mięso nasączone przyprawami. Smaż kurczaka na biało, ciągle mieszając, aby się nie przypalił.

gdy tylko mięso zostanie usmażone, dodaj startą marchewkę na patelnię, wymieszaj, wlej wino. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć intensywność płomienia do minimum i gotować, aż zmniejszy się objętość. Dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku.

nasmaruj formę, w której przygotujemy zapiekankę niewielką ilością oleju roślinnego. Wędzony smalec kroimy w cienkie paski. Możesz wziąć boczek lub po prostu smalec ze szczeliną.

rozłóż kawałki boczku na dnie formy, rozłóż ziemniaki równą warstwą na wierzchu. Na ziemniakach rozprowadzamy smażony filet z kurczaka z warzywami. Przykryj nadzienie mięsne pozostałymi ziemniakami.

pokrój mozzarellę na małe kawałki, ułóż na górnej warstwie ziemniaków. Posyp odrobiną pieprzu, soli i oregano. Wysyłamy zapiekankę do piekarnika na godzinę. Kurczak był gotowy nawet podczas smażenia, więc gotowość potrawy zależy od stanu ziemniaków.

w razie potrzeby udekoruj gotowe danie ziołami i przyprawami, na przykład możesz posypać je świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy