kurczak gongbao

jasne i niezwykłe azjatyckie danie na obiad! Przyrządzony według tradycyjnej chińskiej receptury, gongbao to wspaniały obiad. Danie można opcjonalnie uzupełnić gotowanym lub gotowanym na parze ryżem. Miłośnicy kuchni azjatyckiej na pewno będą zachwyceni!
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 22 % 7 g
176 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

gotowanie tego niezwykłego i zupełnie nietypowego dla nas, ale tradycyjnego dla Chińczyków, danie wcale nie jest trudne. Właściwie cała trudność polega na zdobyciu i zebraniu wszystkich niezbędnych składników. Można to jednak łatwo zrobić w specjalistycznym sklepie lub specjalnym dziale supermarketu.

więc pierwszym krokiem jest przygotowanie produktów, które tego wymagają, a mianowicie:

- dokładnie umyj mięso, osusz nadmiar wilgoci papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój mięso na duże kawałki;

- umyj zieloną cebulę, wysusz i pokrój na długie kawałki;

- obierz cebulę, pokrój w plasterki;

umyj papryczkę chili, pokrój ją w cienkie pierścienie;

- obierz ząbek czosnku z łuski, a następnie drobno posiekaj go nożem lub trzema na drobnej tarce;

- umyj korzeń imbiru, obierz i trzy na drobnej tarce;

- jeśli orzeszki ziemne nie są jeszcze smażone, usmaż je na suchej patelni.

teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania...

do małej miski wlej bulion z kurczaka, sos sojowy, wino ryżowe, ocet ryżowy, wlej mąkę kukurydzianą i włóż miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

umieść patelnię wok na dużym ogniu, podgrzej w niej połowę oleju. Następnie natychmiast rozłóż połowę kawałków kurczaka, smaż je przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do złotego koloru, po czym przenosimy go na talerz. Smażyć pozostałego kurczaka na drugiej połowie oleju. Przenosimy również mięso na talerz.

Dodaj grubo posiekaną zieloną cebulę, plasterki czerwonej cebuli, posiekany czosnek, krążki chili i starty imbir, a także przyprawy na patelnię Wok. Wszystko wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Wróć kurczaka na patelnię, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty (aż sos się zagotuje i zacznie gęstnieć). Po usunięciu gotowego naczynia z ognia dodaj smażone orzeszki ziemne.

kurczak jest gotowy! Musisz podawać go na gorąco, to znaczy natychmiast!

jest bardzo smaczny - zdecydowanie warto spróbować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Wino ryżowe - 256   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy